Svenskagruppens sista möte för året 2015 inleddes med mat med åter igen intensiv vitlök samt i spännande väntan på hur det skulle gå för ansökan till Svenska Kulturfonden. (spoilers: den blev ivägskickad i tid)

Strax innan allvaret skulle börja plockades ännu en svenskagruppenit upp från tågstationen. Chauffören och Kartläsaren fick klara order av navigatorn att ta en lite underligt omväg, men det var ju helt okej. Misstankar steg då den lugnt bad oss köra ut på motorvägen. När vi väl kört ut på motorvägen och passerade perrongen som var på andra sidan staketet anmälde navigatorn: Nu har du anlänt till din destination som finns på högra sidan om dig.

Det gällde att köra tillbaka, försöka igen, lyckas och åka tillbaka till mötesplatsen.

Glögg och pepparkakor togs fram.

Nu bjuds det på en uppföljare av instagram-fallet, vars början finns i inlägget om Stockholmsresan. Vi har kommit överens med informationsavdelningen att vi raderar vårt och börjar iställe samarbeta effektivare för en mer tvåspråkigt informationsflöde. Vi lyckades faktiskt med detta när anmälningarna till lägren 2016 öppnades i början av november.

Överlag konstaterades det att svenskagruppen har gjort en hel del under året, inte ett enda svenskspråkigt läger inhiberades på sommaren och vi ruskade om den gamla svenskspråkiga lägerkatalogen 2016 till att innehålla två vanliga i Södra Finland och en i Österbotten samt ett seniorläger! På vintern kommer det att finnas fler svenskspråkiga utbildningar än vanligt pga. brist på utrymme tidigare år. Vi besökte äntligen Kulturkarnevalen. Alla lägerbroschyrer har översatts, även nyheter samt inbjudan och föredragningslistan för höstmötet 2015. Den andra av 25-års jubileumsfestens programvärdar talade svenska.

Manifestet börjar sakta gå i uppfyllelse.

Dessutom har vi återupplivat bloggen.

På agendan detta år ligger ännu att översätta de uppdaterade utbidningsstommarna till svenska för kommande säsongen. Varje hjälpande hand uppskattas, 13.12 översätts det kollektivt i Åbo. Det kommer att finnas mat. Efteråt kan vi gå och se på Åbo Lucia till Domkyrkan eller något annat roligt.

Avslutningsvis stektes det massor med plättar. Helt för mycket vispgrädde vispades.

Ärligt talad är svenskagruppen precis som Ringens Brödraskap i Sagan om Ringen- triologin. Vi är en brokig grupp människor med olika egenskaper och urpsrung på äventyr i vida världen, med ett uppdrag. Orförande är som Frodo med ödet i sina händer och har sin trogne Sam, sekreteraren, alltid där. Sen har vi vår Aragorn med stark kämparanda och som också har stora ansvar annanstans, vi har vår vise Gandalf och vår Gandalf 2.0 som var med då svenskagruppen formades, tog ett års paus och som nu kommer tillbaka, vi har vår Legolas som inte tar så mycket plats men uttrycker intressanta iakktagelser, vi har dom skrattiga och skuttiga Merry och Pippin och Boromir är alla de som varit tvungna att lämna Ringens Brödraskap. Gimli är vi alla ibland, med stora hjärtan och mycket svordomar.

Det viktigaste av all feedback var att nästa år måste vi hålla ett Mumin-möte. Plättkalas var en bra uppvärmning.

Svenskagruppens mål är att göra den svenskspråkiga sidan av Protu mångsidiagre och personregistret större. Har svenskagruppen skyfflat det svenskspråkiga samfundet i Protu ett steg längre bort från ankdammen?

Nej.

Men det kanske händer en vacker dag.

 

Så stay tuned.

 

Tack för 2015!

 

Svenskagruppen lever vidare.