Tietoa

Protu

Protu eli Protu-lehti on Prometheus-leirin tuki ry:n jäsenlehti, joka puhuu yhdistyksessä tapahtuvista asioista neutraalisti ja tarvittaessa kriittisesti, sekä kulttuurilehti, joka puhuu nuoria kiinnostavista yhteiskunnallisista, filosofisista ja kulttuurillisista aiheista uteliaan pohtivasti.

Protu on yhdistyksen tavoin poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton.

Protu julkaisee vuosittain kaksi paperilehteä. Sisältöä julkaistaan myös aktiivisesti verkossa.

Prometheus-leirin tuki ry.

Prometheus-leirin tuki ry:n eli Protun (perustettu 1990) tarkoituksena on järjestää uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumatonta aikuistumiskoulutusta, jonka tavoitteena on tukea nuoria oman elämänkatsomuksensa rakentamisessa. Lisäksi tarkoituksena on turvata uskontokuntiin kuulumattomien ja uskonnottomien nuorten mahdollisuus aikuistumiskoulutukseen.

  • Yhdistys on kaikkien protujen ja protumielisten oma yhteisö sekä leiri- ja muun protutoiminnan selkäranka.
  • Jäseniä n. 3000. Jäseneksi voi liittyä kuka tahansa, joka haluaa tukea toimintaa. 
  • Ylivoimaisesti suurin osa Protun toiminnasta tehdään vapaaehtoisvoimin erilaisissa jaostoissa ja työryhmissä. Vapaaehtoisista suurin osa on alle tai hiukan yli 20-vuotiaita. 
  • Järjestää vuosittain n. 65 leiriä. Hankkii näitä varten leiripaikat sekä kouluttaa yli 400 vapaaehtoista ohjaajaa ja apuohjaajaa. Protuleirien lisäksi mm. jatkoleirit, paikallistoiminta, tapahtumat. 
  • Toimisto ja kokoustila Sähinä Helsingissä Palkkatilankadulla. 
  • Toimistolla työskentelee pääsihteeri, kaksi toimistosihteeriä, toimistoassistentti, vapaaehtois- ja viestintäkoordinaattori ja koulutuskoordinaattori.
  • Budjetti n. 750 000 €. Rahoituslähteitä osallistumismaksut, jäsenmaksut sekä muun muassa OKM yleisavustus n. 160 000 €, Demokraattinen sivistysliitto n. 35 000 €, Svenska Kulturfonden, 2 000 € ja OKM kulttuurilehtituki n. 2 000 €

Leirit ovat ensisijaisesti suunnattu 14–20-vuotiaille, mutta Protulla on myös yli 20-vuotiaille tarkoitettuja aikuisleirejä. Alun perin elämänkatsomustiedon opiskelijat keksivät idean Protu-leireistä 1980-luvun loppupuolella. Kuitenkin nykyään joka kolmas leiriläisistä on käynyt myös rippikoulun.

Nuorten leirit kestävät viikon, jonka aikana käsitellään leiriläisille enemmän tai vähemmän läheisiä teemoja. Niitä ovat erilaisuus ja syrjintä, päihteet ja riippuvuus, yhteiskunta ja vaikuttaminen, maailmankuvat ja -katsomukset, ihmissuhteet ja seksuaalisuus, tulevaisuus sekä ympäristö. Protulla on myös ruotsinkielisiä leirejä (8.-9. luokat käyneille) ja yksi englanninkielinen leiri. Tavallisten leirien lisäksi on muutama erikoisleiri, joihin kuuluvat musiikki-, vaellus-, liikunta-, teatteri-, sanataide- ja kuvataideleirit.

Lisätietoa saat yhdistyksen verkkosivuilta.