Är du svenskspråkig och intresserad av Protu?  Det finns en hel del aktiviteter och möjligheter du kan göra på svenska i Protu!

Prometheus-lägrets stöd rf., i folkmun Protu, är en organisation som arrangerar religiöst och politiskt obundna livsåskådningsläger för 14 år gamla och äldre.

För alla som är intresserade men inte ännu har deltagit på ett protuläger finns det under sommaren 2016 fyra protuläger på svenska. Lägren är för 14-15 åringar MEN det är ingen fara om du är äldre, ett av de svenska lägren är ett seniorläger, dvs. för dem som är 16-20 år gamla. Lägerprogrammet är i huvudsakligen likadant som på de andra lägren, men deltagarnas ålder tillämpas. Mera om 2016 svenska lägren och hur man anmäler sig får du veta på protus hemsida:

https://www.protu.fi/prometheus-leirit/leirit-svensk.

På lägren behandlas olika teman såsom olikhet och diskriminering, samhälle och påverkan, människorelationer, världsåskådningar. Roliga lekar, djupa diskussioner, intensiva debatter och varma kramar, kom med och vrid och vänd på verkligheten!

För de som redan gått på ett läger eller känner att man passar bättre in som en lägerledare kan man söka att bli med i ett svenskspråkit lägerteam! Vuxenledarna ska vara minst 20 år gamla men måste inte vara medlemmar i föreningen. Yngre hjälpledare ska ha deltagit på läger själv och måste vara medlemmar. Vägen till ett team sedan innebär att du går på två olika utbildningar och efter det tar Protus rekryteringsteam hand att sätta ihop fungerande team. Tillsammans med teamet deltar man på ännu en skolning senare på våren. Det finns fyra svenskspråkiga utbildningar som man kan anmäla sig till från och med början av december.

Man kan även utbilda sig till lägerkock i april och jobba en lägervecka med underbara människor! Det är en trevligt sätt att tjäna lite extra pengar, kockarna får alltså betalt.

Om man gillar att hjälpa så kan man bli stödperson för ett svenskspråkigt lägerteam som de kan kontakta under lägret om det är något som är på tok.

Om man är mer intresserad av att arbeta för det svenskspråkiga Protu i allmänhet på organisationsnivå kan man delta i Protus svenskagrupp där man arbetar, planerar och bygger upp det svenskspråkiga Protu. Anmälningsblanketten finns på www.protu.fi, logga in först och klicka sedan på “Mukaan toimintaan”. Vi är alla glada frivilliga (kanslisterna får lön) och hjälpande händer tas varmt emot!

Det finns även andra arbetsgrupper och avdelningar som sköter om vår förenings ärenden och verksamhet mellan himmel och jord och på metanivå.

För att det svenskspråkiga Protu ska växa behöver vi fler deltagare med på lägren och fler aktiva i föreningen. På egen hand kan du även göra mycket och gå runt i svenskspråkiga skolor och informera om Protu, våra läger och föreningen. Protu affisher och broschyrer kan man be om från Protus kontor. Kom ihåg att mejla koulutiedotus@protu.fi och försäkra att ingen redan varit i skolan du tänkte besöka.

Vi välkomnar alla med och hör dessutom av dig om du är intresserad av en svenskspråkig lokalgrupp, då det ordnas protuprogram i vardagen!

Vid frågor kontakta gärna t.ex. svenskaguppen, som svarar på frågor på svenska, på svenska@protu.fi

Mer information om föreningen finns på www.protu.fi 

Svenskagruppen