Svenskagruppen fick en fin idé på våren, dvs att åka på möte till Stockholm, vilket möjliggjordes tack vare att Protus avdelningar får en viss summa varje år att göra något roligt för. Tack!

Svenskagruppens legendariska Stockholmsresa bokades för slutet av september och nästan alla komma med! Starten var på en fredag från Åbo hamn med Silja Galaxy och det första som hände när vi kom igenom biljettkontrollen var att vi blev fotograferade av kinesiska turister. Först diskret, sedan som arrangerad gruppbild.

Avfärden var lite försenad men vi knappt märkte det. Det viktigaste var att alla hade kommit ihåg identitetsbevis och att ingen hade missat båten. Alla väntade på Stockholm, på piknik i Skinnarviksparken, på SciFi bokhandeln, ja, på svenskagruppens legendariska mötesresa till Stockholm. Mötet öppnades i en av de två hytterna som vi hade och godisätandet och beslutsfattande satt genast igång. Föredragningslistan var delad i fyra störe enheter, och när den första var avklarad tog vi en paus för visit till taxfreen. Efter det, då några av oss skulle börja översätta den nya lägerbroschyren, blev vi avbrutna av centralradion.

Båten åker inte från hamnen pga. tekniska problem. Ingen kommer ut från båten förrän morgonen. Taxfreen och restaurangerna är öppna som vanligt och programmen fortsätter enligt tidtabellen. Vi beklagar besväret. Vi kommer snart med mera information.

Svenskagruppeniterna tystnade.

Klockan var nästan tio på kvällen. Båten hade inte rört sig från Åbo hamn. Meddelandet kom pånytt. Båten skulle verkligen inte åka. Vi annullerade Viking Line- biljetterna tillbaka från Stockholm. Tack för uppfinnandet av inhiberingsförsäkring.

En timme senare meddelades att alla som inte hade bil med sig fick stiga av inom följande timmen om de ville. Svenskagruppen var inte på kryssningsresa, så vi valde att stiga av färjan nu, efter en till taxfree-visit, än att stiga av sju på morgonen. Nu behövdes en plan B.

Lördag morgon vaknade vi i Port Arthur, Portsa, i en av medlemmarnas lägenhet. Det var en besvikelse att vakna i Åbo.

(Alternativ som att ta dagsfärja skulle ha gett oss 1h i Stockholm och att flyga eller övernatta i Stockholm skulle va sprängt budgeten, allt var dåligt hur man än skulle ha vridit eller vänt på det hela)

 

12049658_907710129322433_5003386558293663677_n
Facebooksidan “Protumeemit” förevigade oss.

 

Plan B blev att åka till en av medlemmarnas sommarstuga i Åbo skärgård, vid Erstan. Snopna fortsatte vi mötet efter att en av de två billassen först kört till fel ö. Vi flätade blommor och kottar i håret på varandra samt gjorde viktiga beslut om ny skolinformeringsstategi, höstseminariet, översättningen av den kommande nya lägerguiden osv. Vi beslöt även att köpa Silja Europa som nyligen kommit till salu, så att vi nästa gång säkert kommer ända fram till Stockholm. För att täcka de 89 miljoner euro som behövs ansöker vi under hösten om finansiellt stöd från Kulturfonden, Björn Wahlroos stiftelse samt Åbo Akademis stiftelse. Vi planerade även att ordna Protuläger, främst svenskspråkiga, på båten, så att vi har råd med uppehållandet. Alla svenskagruppens möten hålls på ombord i framtiden, vi meddelar i tid om vi är utanför Stockholm, Mariehamn eller Barbados.

 

received_604740389663939
Svenskagruppen ute på äventyr i Åbo skärgård, snart på äventyr med helt egna Silja Europa

 

Under middagen med intensiv vitlök tittade vi på Närpes lokal TV från nätet. De kommer en sänding varje onsdag kl 21-22 och alla episoder finns på nätet. Ett av svenskagruppens livsmål är att någon dag synas på Närpes TV.

För att stärka medvetenheten av Protus evenemang och aktuella anmälningar bland svenskspråkiga Protun skapade vi ett instagramkonto med namnet “prometheuslagren”. Saken blev en liten tvistefråga inom föreningen eftersom “protuleirit”, som är oberoende av språk (som för det mesta repostar bilder med #protu och ibland publicerar egna) redan finns och informationsavdelningen gillar inte splittringen av Protus representation i social media. Svenskagruppens konto var mera menat som en direkt svenskspråkig nyhetskanal för Protu och svenskagruppen. Ärendet är under diskussion.

Utdrag ur mötet:

“Har ni redan bekräftat instagramanvändaren via email?

“Joo

“Nää

“Snart

“Kan man också bekrabba och behummra den?

Någon kläckte äntligen idén att försöka få vara med på Kulturkarnevalen och ordna kvällsprogram under karnevalens två första kvällar. Iår arrangeras den i Kimito och Dalsbruk. Idén var att ha en liten infodisk med reklam och dra protuprogram brevid med drop-in atmosfär. Koordinatorn kontaktades följande dag och vi hann med i sista minuten. Här börjar den verkliga erövringen. 

Några svenskagruppeniter åkte hem i början av kvällen och resten gick och badade bastu. Mittfingrar höjdes då Silja Galaxy snällt passerade holmen. Tekniska problemet hade fixats. Det var frestande att ro ikapp och hoppa på.

Detta inlägg är ett nytt försök att återuppliva denna blogg. Vi hoppas på det bästa.

Det närmaste svenskagruppen kom till Stockholm var Järvisholm. Holm som holm. Nästa gång kommer vi kanske ända till Åland förrän Galaxy blir typ kapad av ålänska pirater.

Svenskagruppen lever vilt.