Svenskagruppen on lopen kyllästynyt Protun ruotsinkielisen toiminnan suppeuteen.

Ongelman ratkaisemiseksi Svenskagruppen ehdottaa ensinnäkin laajennuksia ruotsinkieliseen leiritarjontaan. Houkutellaksemme laajemmin ruotsinkielistä nuorisoa ehdotamme kesälle järjestettäväksi purjehdusleirejä. Miespuolisten leirläisten houkuttelemiseksi purjehdusten tulisi suuntautua myös Ruotsiin, jotta nämä pääsisivät täydentämään nuuskavarastojaan. Vaihtoehtona olisi myös purjehtia Hangö-regattanilla. Kirkkonummella tai Siuntiossa tulisi myös järjestää käsipalloleiri. Innostuimme myös tulevasta upouudesta partioleiristä, ja ruotsinkielinen vastine olisi hyvä järjestää Pohjanmaalla Närpiön murteella. Näin laajentaisimme myös toimintaamme Pampaksella. 16-19 -vuotiaille, eli seniorileiri-ikäisille tulisi järjestää musiikki- ja tanssileiri Ahvenanmaalla. Leiriohjelma koostuisi pääosin valssin tanssimisesta, teeman mukaisen musiikin soittamisesta sekä kalastuksesta. Protun taloudellisten ongelmien takia olisi syytä olla hankkimatta kalliita kalastuslupia. Elokuulle ehdotamme ruotsinkielistä aikuisleiriä, jossa ruokavalio koostuisi ravuista ja päihteettömyyspolitiikasta tehtäisiin poikkeus lisäämällä akvaviitti leirin kioskin valikoimaan. Muiden alkoholijuomien nauttiminen olisi edelleen kiellettyä. Vaadimme, että työvaliokunta käynnistää välittömästi valmistelut tarvittavien anniskeluoikeuksien hankkimiseksi Valviralta.

Vaadimme myös, että muuta leiritoimintaa järjestetään ruotsiksi. Pohjammaalla tulisi järjestää syysleiri, jolla vietetään venetsialaisia mm. polttamalla kokkoja. Etelässä Muumilarppaus-leiri sopisi hyvin.

Jotta toimintaa olisi tasapainoisesti, tulee myös protutapahtumiin pystyä osallistumaan ruotsiksi. Puistotapahtumassa tulee järjestää käsipalloturnaus ja marraskuussa Kaamoskarkeloiden yhteydessä täysikäisille sitzit. Muistutamme työvaliokuntaa hankkimaan tällekkin tapahtumalle anniskeluoikeudet.

Protun ruotsinkielisen materiaalin suhteen tilanne on häpeällinen. Vaadimme, että lauluvihkoon lisätään ainakin Sås&Kopin lastenlauluja, Redramaa, sekä saaristovalsseja, unohtamatta snapsilauluja suomenkielisten iskelmälaulujen tilalle. Modersmålets sång otettaisiin käyttöön Protun tunnuslauluna Arvommekin Ansaitsemme tilalle.

Nettisivujen kielivalikoimaa tulisi laajentaa ja muutenkin uudistaa. Oletuskieli olisi ruotsi, ja tämän lisäksi voisi vielä valita Närpiön murteen, Ahvenanmaan murteen, englannin ja jopa suomen välillä.

Svenskagruppen haluaa parantaa ruotsin kielen asemaa myös Protun hallinnossa. Vaadimme, että tietyn siirtymäajan jälkeen hallituksen jäseniltä ja jaostonvetäjiltä asetettaisiin kelpoisuusehdoksi vähintään hyvät taidot virkamiesruotsissa.

Svenskagruppen tunnustaa avoimesti pitkän tähtäimen tavoitteekseen Protun täydellisen ruotsinkielistämisen. Ruotsinkielisenä järjestönä rahoituspohjamme olisi turvatumpi, jolloin voisimme saada tuntuvia avustuksia ruotsinkielisiltä säätiöiltä. Lisäksi yhteistyö ruotsalaisen sisarjärjestömme Protus Sverigen kanssa toimisi huomattavasti sujuvammin yhteisen kielen ansiosta. Tavoite on vielä pitkällä tulevaisuudessa, joten kirjoitamme prosessin alkuvaiheessa manifestin suomeksi.

Toivotamme kaikille jättekivaa kevättä ja ännu kivogare leirikesää

Svenskagruppen

 

2 thoughts on “Svenskagruppenin kevätmanifesti”
  1. Saitte mut hymyilemään, Annan siis interentin mukaisesti oikeaoppiset *slow Clapit* tälle.

  2. Kiva, että ankkalammikostakin löytyy itseironiaa.

Comments are closed.