uusitavoiteruusuke_fin

Protun hallitus on eilen olleessa kokouksessaan päättänyt esittää Protun syyskokoukselle, että Protu määrittelisi itsensä virallisesti humanistijärjestöksi. Näin ei ole ennen tehty, vaikka tähänkin asti Protun leiritoiminnan periaatteet ovat pohjautuneet humanistiseen ihmiskäsitykseen. Humanistisesta ajattelusta lähtöisin olevina arvoina leiriläisille on tahdottu välittää ihmisten kunnioittamista sekä vastuun ottamista itsestään ja maailmasta.

Humanistijärjestöksi määritteleminen tapahtuisi allekirjoittamalla Nordic Humanist Manifeston. Löydät sen englanninkielisen luonnoksen tämän uutisen lopusta.

Hallituksen päätös ei ollut yksimielinen, vaan siitä suoritettiin äänestys. Asiasta on jo käyty lisäksi jonkin verran keskustelua Protun keskusteluryhmässä Facebookissa. Siellä esitystä on niin kehuttu kuin kritisoitu. Hallituksen sihteeri Anna Koivukoski esimerkiksi kertoi itse esittäneensä, että hallitus olisi tuonut asian syyskokouksen käsittelyyn ilman päätösesitystä. Hänen ei näe, että Protu hyötyisi allekirjoittamisesta millään tavalla. Hänestä myös manifestin luonnos on joltain kohdiltaan ongelmallinen.

Protun puheenjohtaja Aatu Komsi mainitsee esityksen taustalla vaikuttavina syinä, että jäsenistöllä on ollut toive täsmentää julkisuudessa tehokkaammin sitä mikä on Protun aatteellinen tausta.

Mikäli haluat kertoa kantasi aiheesta, julkaisemme sen mielellämme.

***

Nordic Humanist Manifesto 2016

1. Humanism is a secular life stance. Its starting point is that humans are part of nature, born free and equal in dignity and rights, equipped with both reason and conscience.

2. There is no pre-determined meaning to existence. We are all free to find meaning and purpose in our own lives; through individual reflection, social interactions and the rich culture humanity has created in science, philosophy and the arts.

3. Humanism promotes rationality. Critical inquiry, informed reasoning and scientific methods are our best tools for acquiring reliable knowledge of the world.

4. Humanists encourage critical inquiry of all ideas and opinions, including our own. We should seek out the best arguments and strive to change our minds and adjust our convictions when shown to be wrong. Freedom of speech is essential to test opinions in an open debate.

5. Humanists consider democracy, rule of law and human rights to be fundamental, rationally justified values. We are part of a society and have a responsibility for our fellow humans and the environment, both locally and globally. We have an obligation to ensure that our planet is habitable for future generations.

6. Humanism promotes equality for all. Humanists respect freedom of belief and the right of everyone to choose their own life stance. The state should be secular and grant no life stance special privileges.

4 thoughts on “Protusta humanistinen järjestö?”
  1. Ongelmana voi olla, että käsite leimautuu poliittisesti niin, että siitä on haittaa leiritoiminnallemme. Leiritoiminta on minusta kuitenkin tärkein (vrt. järjestömme nimi). Onko julistuksesta apua leiritoiminalle? Tuskin. Voiko olla haittaa? Kyllä, esimerkiksi julistuksen kautta meitä olisi helpompi koplata Vapaa-ajattelijain liiton kanssa, mikä ei välttämättä olisi hyvä.

  2. Samaa mieltä kuin aiemmissa kommenteissa. Nopeasti lukien tuntuu hyvältä ajatukselta, joten olisi mielenkiintoista kuulla, mitkä kohdat voisivat olla ongelmallisia.

  3. Nuo kaikki kuusi kohtaa ovat erinomaisia ja kokouksen tulisi hyväksyä hallituksen esitys, että Protu määritellään humanistijärjestöksi. Mitähän näissä periaatteissa voi olla kyseenalaista tai “ongelmallista”?

  4. Protun hallituksen esitys on omiaan selkeyttämään Protun luonnetta ja pyrkimyksiä. Toivon, että se hyväksytään tulevassa kokouksessa.

Comments are closed.