Svenskagruppen satt förbryllad i Åbo skärgård efter att ha misslyckat att ta sig till Stockholm. Plötsligt yttrade någon de magiska orden: Vi borde åka till Kulturkarnevalen och hålla kvällsprogram.

Kulturkarnevalen är ett fyra dagar långt evenemang för elever i svenskspråkiga högstadium, andra stadiets läroanstalter samt folkhögskolor, som ordnas varje år på olika orter runtom i svenskfinland. Deltagarna anmäler sig till ett labb där de vistas hela veckoslutet och på lördag kväll samt söndag förmiddag presenteras labbens verk. Det finns labb inom dans, musik, scenteknik, hantverk, film, journalistik, teater etc., bara himlen är gräns. Det kan finnas Quidditch, drag-labb och estradpoesi samt matlagningslabb, allt man kan tänka sig. På kvällarna håller olika föreningar myshörnor och kvällsprogram. FSS ligger bakom det hela med Kulturfonden i bakgrunden.

I år befann sig karnevalen i Syvästra Finland, deltat i Kimito och Dalsbruk.

Svenskagruppen har funnits i två år och ingen hade ännu kommit på det.

Kulturkarnevalens deltagarmängd är ca 500.

Svenskagruppen tog genast kontakt med arrangörerna och Protu rymdes med i sista minuten.

Plötsligt var det november den 5:e och en enorm grupp på tre personer körde iväg ut till skärgården.

När vi hade inkvarterat oss på mysiga Labbnäs semesterhem i Dragsfjärd och ätit två mål mat orienterade vi oss till Dalsbruks skolas lågstadium och deras festsal. Området kryllade av bekanta och ankdammen tätnade ytterligare. I korridorerna yrade även Finlands Svenska Skolungdoms ordförande som hade blivit inbjuden till självständighetsbalen. Vi fick egna vita Kulturkarnevalsskjortor där det stod “Kvällsprogram” på ryggen!

Planen var att dra drop-in med lägerprogram som fungerar utanför lägrets avskiljda miljö och sammanhängande grupp. När klockan slog 21 och det var meningen att vi skulle börja syntes ingen till. Chipspåsen tömdes i stadig takt. Under följande halvtimmen hade några stuckit in sitt huvud i salen och undrat vem vi är och vad vi gör. Närmare tio kom en kompisgrupp på tre från det oerövrade Österbotten. De lärde sig Yo Man Yo Bitch snabbare än någon annan någonsin tidigare. Strax efter det hade vi plötsligt över 10 deltagare.

Laura och Chloe och alla våra broschyrer (foto: Felix Mäkelä)
Laura och Chloe och alla våra broschyrer (foto: Felix Mäkelä)

Det var en alldeles ny situation att ha drop-in med människor vars egentliga orsak att finnas just där inte är Protu, utan något annat. Att inte ha en veckas kontinuum, utan vara tvungen att försöka skapa lite lägerstäming och tillit, väcka intresse och ännu representera, på två timmar. Vad ska man dra för att folk ska hållas kvar?

Vi läste gonattsaga och magade. Sagan blev lite lång.

 

Fredag för-och eftermiddag gick åt till att äta och sova. Under frukosten träffade vi glada och pratsamma labbledare som blev intresserade av Protus verksamhet och lovade rekommendera lägren till sina bekanta – i Österbotten.

Proviantering. Labbnäs semesterhem. (foto: Felix Mäkelä)
Proviantering. Labbnäs semesterhem. (foto: Felix Mäkelä)

Tre teamare till anlände.

Fredagens kvällsprogram drogs i Kimitonejdens högstadiums sal för huslig ekonomi. Efter att ha fått v.i.p inträde till staffens kafferum och gratis kaffe samt hittat svenskspråkiga Protun bland dem gick vi runt i byggnaden och rekryterade deltagare. Många sade att de skulle komma. Sedan planerade vi programmet.

Teamet: Agnes, Laura, Chloe, Kati & Sofia +fotografen Felix
Teamet: Agnes, Laura, Chloe, Kati & Sofia +fotografen Felix

Även på fredagen tog det en stund innan någon kom. Först kom fyra.

Yttrandefrihetssimulationen var lite stel och svår med så få.

Vi skrämde bort några högstadieelever, de tittade in när vi höll på att leka.

Plötsligt var vi 20.

Du vet att du har lyckats då deltagare från torsdagen, som dessutom sov i Dalsbruks skola, kom även på fredagen.

Vi drog en ytterst improviserat men lyckat Båtdilemma, moraldilemmat med ett båtlass människor varifrån man ska slänga bort en åt gången. Läkaren slängdes genast när det kom fram att han var från Grankulla. Det var ljuvligt att se hur deltagarna insåg nya saker, kämpade och motiverade, även de rastlösa högstadieeleverna som tycker att allt är lamt blev fullt engagerade.

Kvällsprogramskontinuumet blomstrade då vi var över 20 och lekte Yo Man Yo Bitch och tre protun från staffen sprang in. I grande finale var tre protun som hade en gång i tiden dragit läger tillsammans.

Svenskagruppens karnevalsdelegation (med tre icke- men dock kommande medlemmar) uppkom ett mytomspunnet stadie. Vi hade givits tid kl 19-23. 21 hade vi redan gått igenom hela planerade programmet.

Du vet att du är Kraften då de rastlösa högstadieeleverna som tycker allt är lamt och inte orkade delta mer än en timme kommer tillbaka senare.

Även fredagen avslutades med gonattsaga – Mumin svenska dagen till ära.

Fredagen var snäppet mer kaotisk med människor som kom och gick, tänk er, nästa program som ni tänkte dra skulle passa fint för den nuvarande gruppen, men så byts den plötsligt ut och man borde hitta på något mer intresseväckande och representerande, helst så att de lär känna varandra lite bättre och åter igen bryter isen. Men våra deltagare var glada och verkade gilla det hela, de flesta tog broschyrer.

Enligt lägertraditionen höll vi kvällspalaver med glögg (vi var ju i salen för huslig ekonomi) och godis. Vi var kanske en aning för högljudda.

Serietecknaren Joonas Rinta-Kanto med ett mycket passande verk (fok it)
Serietecknaren Joonas Rinta-Kanto med ett mycket passande verk (fok it)

På vägen tillbaka till Labbnäs såg vi en lunkade älg som korsade vägen efter vi kört förbi den.

Karnevalen höll på ända till söndagen, men eftersom lördag kväll skulle gå åt till labbpresentationer avdunstade Protu lördag förmiddag från platsen. Vi skrev en kort rapport till kansliet på ett julkort dit vi också ritade en brölande älg.

Tre huvudstadsregionsbor slängdes på bussar i Salotrakten och matpausen bestod av något man länge hade väntat på: kebab.

40 timmars saldo: många intresserade österbottningar och unga i både 14-15 samt 16-19-års åldern.

Vi tackar och bockar Kulturkarnevalen och dess arrangörer för en fin karneval och möjligheten att dra program och sprida medvetenheten om Protus verksamhet, samt logiet och maten. Vi kommer gärna i fortsättningen!

www.kulturkarnevalen.fi

Det var svårt att tro men vi led alla av den legendariska Protudarran.

 

Svenskagruppen erövrar Svenskfinland vilt.