Hejssan kaikki!

Olen Kevin, svenskagruppenin uusi aktiivi.

Innostuin Protusta heti kun sain siitä kuulla Kaarinan ja Turun rajamaastossa, aivan fantastinen järjestö! Jäsen olen, nyt puuttuu enään leirille osallistuminen.  

Protussa käydään ilmeisesti vilkasta keskustelua järjestön virallisesta kaksikielistämiesetä, ja haluan kantaa korteni kekoon muutamalla näkökulmalla. Asia on tärkeä ja olen iloinen siitä, että se edistyy.

Tutustuin Turussa tosiaan pariin asiantuntijaan ja käytiin keskustelua Aurajoen rannalla siitä, miten saataisiin systeemi parhaiten pyörimään.

Kolme pointtia Protun kaksikielistämisestä: ensinnäkin ruotsinkielisiä Protussa on vähän, niin kieltä ei paljon puhuta, eli ei tarvita, joten toiminnan laajentaminen ei ole taloudellisesti kannattavaa. Toinen pointti on, että koska ihmisiä on näin vähän ja Protu halutaan kaksikielistää, niin ankkalampea pitää laajentaa, jotta toimijoita olisi enemmän ja sen ylläpitäminen kannattavampaa. Kolmas on, että vaikka ruotsinkielisiä olisi enemmän, toimintaa pitää tehostaa, jotta järjestö pystyy tulevaisuudessakin edetä tehokkaalla pohjalla.

Hätä ei onneksi ole tämän näköinen.

Alkajaisksi pitää siis laajentaa ankkalampea. Yksi askel on onnistua ruotsinkielisen leirin järjestämisessä esim. Pohjanmaalla sekä seniorileiri (miten meni tänä vuonna noin niin kuin omasta mielestä). Tiedottamiseen tarvitaan uusi innovatiivinen visio. Näiden jälkeen on hyvä jatkaa Lounais-Suomen saaristoon.

Myös suomenkielisissä piireissä täytyy kohentaa ruotsinkielen tuottoa ja taitoa. Meillä on fiksuja nuoria maassamme, tarvitsemme kaikkia talkoisiin rakentamaan uutta kaksikielistä Protua. Tämä ratkaistaan järjestötasolla pitämällä virkaruotsinkursseja ja sitten pitämällä mm. kaikki hallituksen kokoukset molemmilla kielillä. Kun ajatukselle antaa tilaa niin kyllä sinne kalenteriinkin mahtuu 12 tunnin hallituskokous. Vain 10% hallituslaisista on muita menoja Protussa ja sen ulkopuolella. Vai oliko se 90%. Hallitus on silti prioriteetti nro. 1.

Viimeinen askel kieliresurssien täydentämisessä on ruotsinkielistää Protut ihan leireistä asti, jotta järjestön kielitatio pysyy tasapainossa. Leirien ohjelmalinjauksia pitää siis muuttaa sellaisiksi, että jokaisella suomenkielisellä leirillä pidetään mukaansa tempaavia ruotsintunteja suomalaisittain, eli kielioppia kertaamalla, ja jos tiimi haluaa, voidaan myös vetää pari leikkiä svenskaksi. Svenskagruppen voi ottaa ensimmäisen kopin ja teettää lyhyen ja kevyen kielioppaan, Svenskagruppenin pieni punainen – opas ankkalammen kiehtovaan maailmaan.

Tärkeää on myös muistaa kehittää kaikki tapahtumat ja muut vastaavat kaksikielisinä, materiaaleja unohtamatta. Tulevaisuudessa voidaan varmaan pitää erikseen suomen -ja ruotsinkielisiä leirejä, mutta eikö olisi aivan fantastista, jos kaikki olisivat täysin kaksikielisiä?

Tässä oli lyhyesti kolme pointtiani, ja toivon, että neuvottelut jatkuvat yhtä hyvään mallin kuin nytkin ovat. Uudet tuulet saapuvat Protun kevätkokoukseen huhtikuussa, tule siis sinäkin!

Lopuksi, svenskagruppenissä on aivan fantastinen tunnelma, ihan vain ajatus hymyilyttää!

Mysigt på mötet. Näinkin fantastisia veijareita oli mukana svenskagruppenin viime kokouksessa!
Mysigt på mötet. Näinkin fantastisia veijareita oli mukana svenskagruppenin viime kokouksessa!

 

Jatkan myös uutta modernia ja visionääristä haiku-perinnettämme:

 

Kesä lähestyy

Manifesti toteen käy

Kevin on täällä