Koiviston mukaan yhdistyksen kasvattamiseen kannattaa pyrkiä protukokemuksen tarjoamiseksi yhä useammalle nuorelle.

Riitta Koivisto lähti ehdolle hallitukseen kokeilumielellä. KUVA: Riitta Koivisto

Prometheus-leirin tuki ry:n ylimääräinen yleiskokous järjestetään torstaina 30.6., ja kokouksessa järjestetään myös ylimääräiset hallitusvaalit. Protu haastatteli ehdolle asettunutta tamperelaista Riitta Koivistoa, 54.

Mikä on protutaustasi?

– Olen menossa toista kertaa ohjaajaksi tänä kesänä, mutta protuaiheisia keskusteluja olen käynyt silti pidempään. En ole itse protukasvanut, mutta lapseni ovat. Omien leiriensä jälkeen he houkuttelivat minua pitkään kertomalla, miten ohjaajista on pulaa ja miten tykkäisin varmasti Protusta. Kun lopulta lähdin mukaan, niin selvisi, että he olivat aivan oikeassa.

Oletko ehdolla hallitukseen ensisijaisesti kaudelle 2021-2022 vai 2022-2023?

– Olen käytettävissä kumpaan vain enemmän tarvitaan.

Mikä sai sinut haluamaan lähteä hallitukseen?

– Olen pitkään miettinyt sitä, kuinka tärkeää Protun toiminta on. Minua on myös kannustettu lähtemään jaostoihin ja milloin mihinkin. Sitten näin että hallituksessa on paikka auki ja mietin, että jos sinne ei löydy ketään niin se on sääli, sillä se on kuitenkin tärkeä toimielin. Ajattelin sitten ilmoittautua ehdokkaaksi, jotta edes joku ryhtyy siihen. Ajattelin myös, että se olisi näköalapaikka josta voisi hahmottaa yhdistyksen toimintaa kaikkinensa.

Onko sinulla jonkinlaista kokemusta vastaavanlaisesta hallitustyöstä?

– Olen ollut oppilaskunnan hallituksessa kauan sitten.

Mikä tekee sinusta sopivan hallituksen jäsenen?

– Olen aivan rakastunut Protun toimintaan. Kun siitä keskustelee ihmisten kanssa ja on protunuorten kanssa tekemisissä, niin tuntuu todella tärkeältä, että tällainen on olemassa ja että Protu pitäisi saada isommaksi organisaatioksi, jotta se olisi vielä enemmän rippikoulun vaihtoehto nuorille. Vieläkin on varmaan ihmisiä, jotka eivät ole kuulleetkaan Protusta. On myös sääli, että nyt on enemmän tulijoita kuin leireille mahtuu, vaikka ymmärtääkseni apuohjaajiakin on tarpeeksi, mutta ohjaajista on pula.

Pitäisikö mielestäsi Protun siis kasvaa entisestään?

– Kyllä.

Mikä on mielestäsi tällä hetkellä yhdistyksen isoin ongelma?

– Taloudelliset resurssit rajoittavat paljon laajenemista ja muuta toimintaa. Jos voitaisiin palkata enemmän ihmisiä töihin niin se auttaisi jo paljon laajenemisessa ja organisoitumisessa.

Pitäisikö mielestäsi siis palkallisen työvoiman määrää lisätä?

– Jos taloudellisia resursseja olisi enemmän (en tiedä mistä niitä taiottaisiin), niin olisi varmaan enemmän leiripaikkoja. Monet toiminnot olisivat helpompia. Ehkä ohjaajia olisi helpompi saada, jos siitä olisi edes pieni korvaus kuten kokeilla.

Mitä asioita ajaisit eteenpäin hallituksessa?

– Sittenhän sen näkee, mitä siellä tulee vastaan. Tietysti pyrin parempaa tulevaisuutta kohti.

Keväällä hallitus teki uusia budjettipäätöksiä ja päätöksistä heräsi paljon keskustelua. Mikä on oma mielipiteesi aiheeseen?

– En ole perehtynyt tähän keskusteluun. Mielestäni leirikeskus olisi mukava, mutta en tiedä kaikkia argumentteja joita on esitetty puolesta ja vastaan. Ymmärrän kyllä, että kun rahaa on vähän, niin syntyy keskustelua ja on mielipiteitä siitä, mihin voimavarat pitäisi suunnata. Mutta kun kuulin, että leirikeskushanke pistettäisiin vireille niin se kuulosti todella hienolta. Ajattelin, että tulen heti talkoisiin, jos tarvitsee tehdä huoltohommia.

Yleiskokous hyväksyi keväällä yhdistykselle uudet arvot, vision ja mission. Oletko perehtynyt näihin?

– En ole. Olen ollut kiireinen silloin. Havaitsin, että tällainen muutos on meneillään, mutta ajattelin, että nuoret ovat fiksuja ja arvot ovat tähänkin asti olleet hyvät, joten eivät ne voi siitä huonontua.

Yleiskokouksen keväällä hyväksymien arvojen, vision ja mission pohjalta ollaan seuraavana tekemässä uutta strategiaa. Miten strategiaa pitäisi lähteä suunnittelemaan ja mitä pitäisi painottaa?

– Tämä on tällainen kevyt kysymys. Protun vahvuus on avoin, hyväksyvä, toisia kunnioittava ja keskusteleva ilmapiiri. Tämä ei nyt kyllä vastaa yhtään kysymykseen.

Kuinka pitkän aikavälin strategia hallituksen nyt pitäisi tehdä?

– Sitähän voisi miettiä kymmenenkin vuoden tähtäimellä, mutta ensin voisi suunnitella kahdesta viiteen vuotta. Mutta olisi hyvä asettaa pitkän tähtäimenkin tavoitteita siitä, mihin pyritään ja mihin ollaan menossa ja suunnitella, mistä toimintaan saataisiin rahaa. Kannattaisi perehtyä siihen, mistä muut organisaatiot saavat rahaa ja miettiä, miten rahoituspohjaa voitaisiin laajentaa. Se heti parantaa mahdollisuuksia tehdä asioita.

Lapsesi on yhdistyksen puheenjohtaja. Millaisena näkisit dynamiikkanne hallituksessa?

– Oikein hyvänä. Alma (Koivisto) on fiksu ihminen ja meillä on toimiva suhde.

Nykyisen hallituksen vanhin jäsen on 30 vuotta. Onko sinulla huolia nuortenjärjestön hallintoon lähtemisessä iäkkäämpänä henkilönä?

– Mietin vähän, että tungenko nyt jonkun nuoren paikalle, joka saisi arvokasta kokemusta. Mutta sitten ajattelin, että kai ehdolle voi asettua, jos ketään muuta ei ole asettumassa ehdolle. Minä olen kuitenkin mieleltäni hyvin nuori.

Mitä sanoisit ihmiselle, joka pohtii ehdolle lähtemistä?

– Kyllähän sitä aina kannattaa kokeilla. Ei sitä tiedä, keitä hienoja ihmisiä tapaa ja mitä uusia asioita oppii.

Hallitukseen voi asettua ehdolle vielä yleiskokouksen aikana. Protu haastattelee kaikki ennen kokousta ehdolle asettuneet jotka tavoittaa ajoissa haastattelua varten.

Ehdolle voi asettua kuka vain yhdistyksen jäsen taustasta tai kokemuksesta riippumatta. Ehdokkaaksi voi asettua laittamalla vaalilautakunnalle sähköpostia osoitteeseen vaalit@protu.fi.