Protun uusi tapahtuma Koulutuskaronkka järjestettiin huhtikuussa kiitoksena koulutuskevään järjestäneille aktiiveille.

Juhlatilaisuudessa muun muassa laulettiin Arvon mekin ansaitsemme. Lavalla Oskari Leikos (vas.) ja Miro Hietala. KUVA: Linda Erjos

Protu järjesti 16.4. Helsingissä kuluneen koulutuskevään aikana kouluttajina ja rekrytoijina toimineille Koulutuskaronkan, jossa päästiin käymään läpi kevään tapahtumia, jakamaan kokemuksia ja osallistumaan koulutusmateriaalien kehittämiseen. Protu-lehti lähetti kaksi toimittajaa paikalle kirjoittamaan reportaasia.

Kello 10 aikaan aamulla Munkkivuoren nuorisotalo Kameleonttiin alkaa virrata protuja. Sisällä kouluttajat ja rekryt keskustelevat nauttien samalla aamukahvia.

Virallisesti tapahtuman avaavat kello 11 aikoihin koulutusjaoston jäsenet Lahja Koskikallio ja Otava Luotovirta. Ensimmäisenä ohjelmana on tutustumisrinki sekä pikadeitit, joissa osallistujat saavat minuutin ajan keskustella valmiiksi annetusta aiheesta satunnaisen kumppanin kanssa.

Lounaan jälkeen kello 13 karonkkaväki jakautuu kolmeen eri keskusteluun. Luotovirran ja koulutuskoordinaattori Kukka-Maria Wessmanin keskustelu etäkoulutuksista ei houkuttele osallistujia, mutta sen sijaan koulutusjaoston Ada Hämeksen ja Kuura Virtasen keskustelut erikoiskoulutuksista ja SUPER-koulutuksista vetävät yleisöä.

Hämeksen ohjelmassa osallistujat jakautuvat pienempiin ryhmiin keskustelemaan VOE-, TEEMA- ja UPO1-koulutuksista. Ryhmät keskustelivat omasta koulutustyypistään uutta ideoiden, ja lopulta esittelivät ideansa fläppipaperilla muille ryhmille.

Virtasen keskustelussa SUPER-koulutuksista käydään läpi kyseisten koulutusten runkoja, keskustellaan niiden toimivuudesta ja ongelmakohdista, sekä kirjataan ylös kehitysehdotuksia koulutusjaostoa varten. Keskustelu ajautuu erityisesti SUPER-2 rungossa sunnuntaiaamuna oleviin keskustelunveto- ja palautteenantoharjoituksiin, jotka koetaan raskaaksi yhdistelmäksi, sekä iltatuokion epäselväksi koettuun ohjeistukseen.

Seuraavaksi on mahdollisuus osallistua Kouluttajan Opas -työpajaan, jossa koulutuksissa toimineet pääsevät käymään läpi vanhoja materiaaleja, päivittämään oppaan tietoja sekä antamaan omia kehitysehdotuksiaan. Uusille koulutettaville jaettavaa Kouluttajan Opasta on päivitetty viimeksi vuonna 2013, ja sen sisällöstä löytyy paljon vanhentunutta tai puutteellista materiaalia, jota tulisi kehittää.

Työpajan jälkeen Luotovirran vetämässä storytime-ohjelmassa kouluttajille ja rekrytoijille tarjotaan tilaisuus jakaa tarinoita ja mieleenpainuneita hetkiä koulutuskevään varrelta. Mieleen palautellaan niin pitkästä aikaa kohdattuja tuttuja, koulutettavien parhaita oivalluksia kuin kamalimpia koulutuskokemuksiakin. 

Seuraavaksi karonkassa siirrytään kouluttajille järjestettäviin vertaistukikeskusteluihin, joihin jakaudutaan kouluttajakokemuksen mukaan. Uudet, uusvanhat ja vanhat kouluttajat pääsevät näin jakamaan kokemuksiaan sekä keskustelemaan kevään kulusta ja omista tunnelmistaan kouluttamiseen liittyen.

Koskikallio vetää keskustelun uusille kouluttajille. Keskustelussa pohditaan muun muassa miksi osallistujat ovat lähteneet kouluttajiksi. Osallistujat keskustelevat ja muistelevat kevättä innokkaasti.

Aulassa istuvat keväällä toista vuotta kouluttaneet Virtasen vetämässä keskustelussa. Osa keskustelee vilkkaasti ajatuksistaan, kun taas osa hiljenee kuuntelemaan. Keskustelijat innovoiva esimerkiksi ideavaraston kaltaista koulutusvarastoa omien vetotapojen välittämiseksi muille kouluttajille.

Kameleontin liikuntasalissa vanhat kouluttajat pohtivat kokemuksiaan Hämeksen johdolla. Kokemuksien pohtimisen lisäksi kokeneet kouluttajat esimerkiksi vertailevat koulutuksia ja arkielämäänsä. Keskustelun katkaisee useasti naurunremakka.

    TEEMA-koulutuksia ideoimassa vasemmalta alkaen ovat Lahja Koskikallio, Teppo Palmgren ja Elina Melaragni. KUVA: Miro Hietala. 
    VOE-koulutuksia innovoivat Lappis Laukkanen (vas.) ja Jaakko Toikka. KUVA: Miro Hietala. 
    UPO1-koulutuksia suunnittelemassa ovat Olli Autio (vas.), Eli Olvio (edessä) ja Ara Majamäki. KUVA: Miro Hietala.
    TEEMA-ryhmä esittelemässä tuotoksiaan muille ryhmille. KUVA: Miro Hietala. 
    Uudet kouluttajat keskustelemassa keväisistä kokemuksistaan. KUVA: Miro Hietala.
    Uusivanhat kouluttajat ideoivat innokkaasti, miten kouluttajien työtä voisi helpottaa.             KUVA: Miro Hietala.

Tämän jälkeen ohjelmavaihtoehtoja on tarjolla kolme, kun Koskikallio vetää keskustelua osallistujien toivomista aiheista, Wessman turvallisuudesta ja Virtanen rekrytoinnista ja rekrytoijien sekä kouluttajien välisestä yhteistyöstä.

Viideltä alkaa kiitostilaisuus, jonka aluksi koulutusjaoston jäsenet kätellään läpi, ja kaikille vieraille tarjoillaan juhlamaljat. Tilaisuuden avaa juontaja Miro Hietala, joka kutsuu lavalle koulutusjaostoa edustavan Miro Hietalan pitämään kiitospuheen kevään kouluttajille.

Seuraavaksi lavalle nousee rekrytointiryhmän puheenjohtaja Ara Majamäki pitämään kiitospuheen rekrytointiryhmän jäsenille. Jokainen paikalla ollut jäsen saa kiitoksen lopuksi kukkia ja savolaisen motivaatiolauseen.

Viimeisen puheen pitävät koulutusjaoston tuoreimmat jäsenet Koskikallio, Luotovirta ja Jaakko Toikka, joka oli hakenut koulutusjaostoon aiemmin viikolla. Tämän jälkeen lavalle nousevat koulutusjaoston jäsenet Koskikallio, Luotovirta ja Hietala, sekä koulutuskoordinaattori Wessman palkitsemaan kevään kouluttajia ja rekryjä. 

Jokainen palkittava kutsutaan lavalle kuvaten ensin lyhyesti näiden toimintaa kouluttajana tai rekrytoijana, ja tämän jälkeen julistetaan palkitulle annettu titteli. Palkitut nousevat tämän jälkeen lavalle vastaanottamaan kunniakirjan ja palkinnon.

Juhlatilaisuus päättyy kauniiseen yhteislauluun Arvon mekin ansaitsemme.

Koulutuskaronkan osallistujia kättelemässä koulutusjaoston edustajia. KUVA: Linda Erjos.
 
 
Koulutusjaoston edustaja Miro Hietala kiitti puheessaan kouluttajia, koulutusjaostolaisia ja rekryjä ahkerasta työstään. KUVA: Linda Erjos.
Rekrytointiryhmän puheenjohtaja Ara Majamäki piti rekryjen puheen. KUVA: Linda Erjos.
Osana rekryjen puhetta Majamäki palkitsi rekryjä. KUVA: Linda Erjos.
 
 
Rekryt palkitsivat osana puhettaan myös koulutuskoordinaattori Kukka-Maria Wessmanin (vas.). KUVA: Linda Erjos.
Viimeisen puheen pitivät koulutusjaoston uusimmat jäsenet. Puhumassa olivat vasemmalta alkaen Jaakko Toikka, Lahja Koskikallio ja Otava Luotovirta. KUVA: Linda Erjos.
Juhlassa koulutusjaosto palkitsi kaikki paikalla olleet kouluttajat ja rekryt. Kuvassa palkintoaan vastaanottaa Kuura Virtanen (vas.). KUVA: Linda Erjos.

Juhlatilaisuuden jälkeen siirrytään päivälliselle. Ruokailun aikaan pidetään myös kevätteemaisen pukukilpailun äänestys. Jokainen saa kirjoittaa lapulle mielestään parhaiten pukeutuneen nimen, minkä jälkeen äänestyslappu pudotetaan hattuun.

Seuraavaksi vuorossa on rennompaa ohjelmaa. Koskikallio vetää pihalla leikkikimaraa, ja Wessman organisoi sisällä leireiltä tuttujen kehulappujen pikaversiota. Leikkikimaran jälkeen salissa järjestetään improvisaatioleikkejä. Osallistujat pääsevät näyttelemään yleisön antamien tunnetilojen ja paikkojen pohjalta, sekä improvisoimaan näytelmää automatkailusta.

Tunnin leikkimisen jälkeen alkaa vapaa-ajan vietto ja iltapala. Iltapalan aikana julkistetaan myös pukukilpailun voittaja. Hietala julistaa voittajaksi auringoksi pukeutuneen Koskikallion, joka sai äänestyksessä 14 ääntä.

Iltapalan jälkeen Wessman organisoi palautteen ja Kameleontin siivoamisen. Siivoamisen jälkeen tapahtuma päättyy, ja osallistujat lähtevät omiin suuntiinsa.

Päivitetty 2.5.2022 3.07 lisäämällä artikkelikuva ja kuvateksti.