Elävän tuntuinen klassikkoelokuva, jonka teemat ovat relevantteja nykypäivänäkin.

Katutaiteilija Paul Don Smithin teos esittää Peter O’Toolea T.E. Lawrencena elokuvassa Arabian Lawrence. KUVA: Flickr / Duncan Cumming

David Leanin ohjaama, tositapahtumiin perustuva Arabian Lawrence (eng. Lawrence of Arabia, Iso-Britannia 1962) kertoo brittiupseeri T.E. Lawrencen uroteoista ensimmäisessä maailmansodassa. Peter O’Toolen esittämä Lawrence auttaa riiteleviä arabiheimoja taisteluissa turkkilaisia vastaan. Vaikeuksia tuovat niin karu autiomaa, kulttuurierot ja heimoriidat. 

Kekseliäisyydellään Lawrence solmii sovun heimojen välille menettämättä omaa mainettaan brittiläisenä upseerina. Uhrauksilta Lawrence ei säästy heimorauhan nimissä, mutta voitto ylivoimaisista turkkilaisista maistuu makealta.

Elokuvan alussa kaksi miestä katsovat menehtyneen Lawrencen rintakuvaa. Toinen heistä 
toteaa: ”Olipa siinä kummallinen mies.” Repliikki herättää kiinnostuksen; millä tavoin Lawrence oli 
kummallinen?

Vastaus löytyy tarinan edetessä: Lawrence on rohkea ja ennakkoluuloton herrasmies sodan melkeissä. Hän ei pelkää kuljettaa 50 miestä aavikon läpi turkkilaisten valloittamaan kaupunkiin. 

Lawrence kääntää pettyneen arabipäällikön puolelleen – samoin epäilevät brittiupseerit. Lawrence uppoutuu niin arabijoukkojensa maailmaan, että pukeutuukin kuin beduiini. Se herättää brittipäällystössä ihmetystä.

Elokuva on syystä klassikko: toveruus ja erilaisuuden ymmärtäminen ovat hyviä teemoja myös tänä päivänä. Itse mietin, kuinka pystyn katsomaan yli kolmen tunnin elokuvan. Matkan aavikon halki seuraaminen oli niin jännittävää, etten malttanut keskeyttää elokuvaa.

Itseäni häiritsi se, etteivät arabeja esittävät näyttelijät puhuneet englantia arabialaisella aksentilla, vaan brittiaksentilla.

Kameratyöskentely on taidokasta. Perspektiivit niin kamelikyydillä kuin lentokoneesta on luotu mainiosti. Pääsen hyvin mukaan retkelle aavikon halki katsellessani elokuvaa.

Elokuva on ollut ehdolla muun muassa parhaan elokuvan, miespääosan ja miessivuosan Oscar-palkintojen, parhaan miestulokkaan Golden Globe- palkinnon sekä parhaan elokuvan Bafta-palkinnon saajaksi.

Juttua päivitetty 27.4.2022 13.42 vaihtamalla otsikosta “Elokuva-arvostelu” sanaksi “Arvostelu”.