Viihdyttävä ja moderni historiallinen draama, joka ei kuitenkaan saavuta täyttä potentiaaliaan yrityksissään olla kantaaottava.

Rakkauden lumo -sarjan toisen pääosan esittäjä Lily James. KUVA: Gage Skidmore

Emily Mortimerin ohjaama ja käsikirjoittama minisarja Rakkauden lumo (eng. The Pursuit of Love, BBC 2021) on virkistävä brittiläinen draamakomedia, joka tarjoaa paljon viihdettä ja vähän ajateltavaa.

Nancy Mitfordin suomentamattomaan klassikkoromaaniin perustuvassa sarjassa seurataan parikymppisten serkusten Linda Radlettin (Lily James) ja Fanny Loganin (Emily Beecham) edesottamuksia perienglantilaisissa seurapiireissä toisen maailmansodan kynnyksellä ja sen aikana vuosina 1927-1941.

Fanny ja Linda tuntevat toisensa paremmin kuin kukaan muu, ja ovat samalla toistensa vastakohdat; naiivi ja tunteikas Linda haluaa rakkautta hinnalla millä hyvänsä ja ajautuu sinisilmäisyytensä vuoksi jatkuvasti ongelmiin, joita tasapainoinen ja järkevä Fanny on aina valmis pyyteettömästi ratkomaan.

Rakkautta etsivät serkukset ovat samaan aikaan Louisa M. Alcotin ja L.M. Montgomeryn kaltaisten kirjailijoiden kasvattavien romaanien arkkityyppejä lasten salaseuroineen ja sukutalossa vietettyine jouluineen, mutta myös omaa asemaansa kyseenalaistavia, ainakin näennäisen feministisiä hahmoja.

Iäkkään romaanin tuominen nykypäivään tuottaa aina haasteita. Aikakauden vallitsevien aatteiden käsittely jää pinnalliseksi, lähinnä päähenkilöiden aviomiesten kautta ilmeneväksi.

Linda nai ensin rikkaan, konservatiivisen pankkiirin ja alahuoneen edustajan, jonka saksalaisjuuria Lindan nationalistinen isä ei hyväksy. Myöhemmin Linda eroaa mennäkseen naimisiin komean kommunistin kanssa.

Muutosta ja seikkailua janoava Linda lumoutuu kommunismista, mikä luonnostaan pelottaa jo sananakin Lindan aristokraattista perhettä. Fanny-serkku kadehtii Lindan vapaudenjanoa ja uskaliaisuutta, mutta tyytyy kotiäidin rooliin ja ajoittaisiin naseviin kommentteihin patriarkaattia kohtaan.

Muutaman mutkan kautta Linda päätyy vapaaehtoiseksi sisällissodan runtelemaan Espanjaan, jossa hän kuitenkin kokee olonsa ulkopuoliseksi vaatimattomien ja älykkäiden kommunistitovereidensa seurassa.

Onneksi aina tarpeen vaatiessa paikalle purjehtii Lindan ystävä lordi Merlin, jota näyttelee muun muassa Fleabag– ja New Sherlock -sarjoista tuttu Andrew Scott. Tämä pramea ja temperamenttinen seurapiirien sankari tarjoilee vinttikoirilleen viskiä ja katsojille komiikkaa, sekä pelastaa nuoren ystävänsä pulasta silloin kun Fanny ei siihen yksin (tai taloudellisesti) kykene.

Vauhdilla etenevän sarjan värikkäät hahmot ja yllättävät juonenkäänteet eivät jätä katsojaa kylmäksi, ja sekä tarina että leikkaustyyli tuovat mieleen Wes Andersonin nokkeluudet. Rakkauden lumo kannattaakin katsoa jo pelkästään visuaalisuutensa vuoksi. Sarja on Mortimerin ensimmäinen ohjaustyö, ja sellaisena erittäin vakuuttava.

Päivitetty 30.3.2022 5.14 muuttamalla otsikko “Arvostelu: Rakkauden lumo – modernia historiallista draamaa” muotoon “Arvostelu: Rakkauden lumo”, sekä muuttamalla alaotsikosta lause “viihdyttävä ja hieno sarja” muotoo “viihdyttävä ja moderni historiallinen draama.”