Protulla on yritetty uudistaa kasvisruokalinjausta jo vuosia, mutta ilman tuloksia. Syy on se, että protut eivät välitä tarpeeksi ruuasta, jota heille tarjoillaan, kirjoittaa Miro Hietala.

KUVA: Miro Hietala

Protu-lehti uutisoi 26.3.2022, että Suomen Partiolaisten tapahtumissa tarjoillaan tulevaisuudessa vain kasvisruokaa. Päätöksen takana on Partioneuvoston 2020 hyväksymä Hiilineutraali partio 2030 -suunnitelma.

Myös Protulla on puhuttu kasvisruokaan siirtymisestä vuosikausia. Mitään ei kuitenkaan ole saatu aikaan.

Koulutusten kasviruokailu puhutti jo 90-luvulla, ja tuolloin sitä vastustettiin. Protu-lehden artikkelissa 30 vuotta vihdoin yksissä kansissa – Protun ensimmäinen historiikki on ilmestynyt (23.2.2022) historiikin kirjoittaja Pyry von Bagh kertoo, että 90-luvulla Protu-lehdessä eräs lääkäri kirjoitti, miten kasvisruoka koulutuksissa olisi huono idea.

Vuonna 2010 Niilo Tenkkanen aloitti keskustelun Protun nettisivuilla otsikolla Pitäisikö Protun olla avoimemmin vihreä? siitä, pitäisikö luonnonsuojelun olla enemmän esillä Protun toiminnassa. Keskustelussa otettiin myös paljon kantaa kasvisruokailuun.

Keskustelu kävi hyvin kuumana. Vahvoja mielipiteitä esitettiin kasvisruuan puolesta ja sitä vastaan.

Nykyinen talousvaliokunnan varapuheenjohtaja sekä hallituksen ja kasvisruokalinjaustyöryhmän jäsen Nalle Saleva kirjoittaa keskustelussa:

Raha pitäisi olla Protun suurin huolen aihe tällä hetkellä, kärsimme edelleen lamasta joten toistaiseksi olisi hyväksi talouden kannalta heittää ekologisuus roviolle palamaan noitien tapaan ja keskittyä halvemman, mutta silti aivan yhtä laadukkaan ruoan valmistamiseen!

Tuolloinen paikallisjaoston jäsen Miikael Saaristo sen sijaan kommentoi:

Jaa, että protulla saisi joskus hyvää kasvisruokaa? Hivenen vaikea uskoa, ainakaan omasta kokemuksesta, muistaakseni 2-3 koulutuksessa/leirillä on ollut hyvää ruokaa muuten ollut melko mitäänsanomatonta (joskus on jopa myönnetty ettei ole mitään tietoa aiheesta). Tosin ottaen huomioon ravintola-alan oppilaitosten oppimateriaalit aiheesta en ole yllättynyt.

Vuonna 2015 syyskokous käsitteli kokkijaoston esityksen koulutusten kasvisruokalinjauksista.

Esityksessä tarjottiin neljä vaihtoehtoa: silloisen käytännön mukainen vaatimus tarjota päivän toisella aterialla liharuokaa, kokin vapaus tehdä haluamaansa ruokaa, täysin pesco-vegetaarinen tai täysin vegaaninen tarjoilu.

Yleiskokous linjasi tuolloin, että kokit saavat itse valita, millaista ruokaa tarjoilevat. Käytännössä uudistus ei siis muuttanut juuri mitään. Kokouksesta kirjoitetussa Protu-lehden reportaasissa Pelkoa ja inhoa syyskokouksessa (25.11.2015) toimittaja Otso Nordblad sanoo:

Päätös on varsinainen antikliimaksi. Käytännössä nykytilanne jatkuu, sillä osa kokeista on jo luistanut aiemmasta ohjeistuksesta. Keskusteluun on kulutettu valtavasti aikaa ja energiaa, sen seurauksena ainakin kaksi jäsentä on eronnut yhdistyksestä. Myönteistä toki on, että lisää eroamisia tuskin tulee, ja sotakirveet voitaneen nyt haudata ainakin hetkeksi. Uskallan kuitenkin veikata, että asia päätetään ennemmin tai myöhemmin ottaa uudelleen käsittelyyn.

Vuonna 2020 hallitus sai kokkijaostolta esityksen jossa esitettiin, että kaikki sekasyöjiksi itsensä merkinneet muutetaan kasvissyöjiksi ja sekasyöjävaihtoehto poistetaan ruokavaliovaihtoehtojen joukosta.

Hallitus päätti järjestää kyselyn jäsenistölle ja kasata tämän pohjalta esityksen kasvisruokalinjauksesta vuoden 2022 kevätkokoukseen. Korona kuitenkin pysäytti projektin.

Joulukuussa 2021 Protun hallitus perusti kasvisruokalinjaustyöryhmän, jonka tehtävänä on kehittää kasvisruokalinjaus vuoden 2022 syyskokousta varten. Toistaiseksi työryhmään ei ole liittynyt ketään hallituksen ulkopuolelta.

Miten Protu, jossa yleisesti ajatellaan jäsenten ja hallinnon välisen valtaetäisyyden olevan matala, voi pohtia kasvisruokaa 30 vuotta ilman ratkaisua, kun partion kokoinen organisaatio kuitenkin tekee linjauksen alle kahdessa vuodessa?

Syy on selvä: kasvisruoka ei kiinnosta protuja.

Kasvisruoka ei kiinnosta protuja

Keskiverto protu käy vuodessa parissa koulutuksessa ja vetämässä leiriä. Kun hän syö Protulla ruokaa, häntä kiinnostaa että se on hänen ruokavalionsa mukaista ja hyvää. Hän ei tiedä tai välitä, millaisia ohjeistuksia ja linjauksia ruokailuun liittyy.

Protulla on haluttu jäsenten vastailevan kyselyihin ja kirjoittavan mielipidekirjoituksia ennen kuin päätöksiä on viety eteenpäin. Nykyään kuitenkaan sähköpostissa lähetetty kysely ei saa viestintäkulttuurin muutoksen vuoksi vastauksia kuten ennen.

Protun osallistumiskulttuuri on muuttunut. Yhdistys kasvaa, mutta ihmiset sitoutuvat Protuun yhä huonommin. Rivijäsenet etääntyvät päätöksenteosta, eikä yhdistyksen sisäistä keskustelua synny.

Vuonna 2021 kasvisruokalinjauksen tekeminen keskeytyi koronan vuoksi. On helppo ymmärtää, miksi kasvisruuasta väittely ei kiinnosta samalla kun leirien ja koulutusten järjestyminen on ollut kolme vuotta vaakalaudalla.

Jaostojen kokoonpanot ovat nuorentuneet. Yhdistystoiminnassa sukupolvenvaihdos on luonnollista, mutta viime aikoina monet vuosikausia toiminnassa olleet aktiivit ovat lähteneet. Nämä ovat samoja ihmisiä, jotka ovat olleet ennen pohtimassa kasvisruuan asemaa. Vanhojen keskustelijoiden kadotessa nykyisten pitäisi aloittaa tyhjältä pöydältä.

Viime vuosina Protun aktiivipula on myös pahentunut merkittävästi. Toimijoita on vähän, eikä voimavaroja riitä kaikkeen. Aktiivit priorisoivat toiminnan elvyttämisen ja ylläpidon vuosikausia vanhan väittelyn herättämisen yläpuolelle.

Kasvisruokakeskustelu on tärkeä keskustelu. Yhä useammat tahot vaihtavat ilmastotekona kasvisruokaan. Protunkin pitää saada tehtyä päätös kasvisruuan asemasta.

Jaostoaktiivien tärkeysjärjestyksessä kasvisruokalinjaus on kuitenkin alimmaisena muiden ongelmien vuoksi, ja muut jäsenet eivät sitoudu enää tarpeeksi Protuun jotta lähtisivät keskustelemaan ja kehittämään kasvisruokalinjausta.

Kasvisruoka ei kiinnosta protuja tarpeeksi.

Miro Hietala

Kirjoittaja on Protu-lehden toimittaja, jonka päivä meni pari viikkoa sitten pilalle, kun ravintolassa oli vain lihallista hernekeittoa.