Partiolaiset ovat vaihtamassa kasvisruokaan avoimin mielin.

Tulevaisuudessa Suomen Partion tapahtumissa saa vain kasvisruokaa. KUVA: Suomen Partiolaiset / Aapo Rainio

Suomen partiolaiset tiedotti tammikuun alussa linjanneensa, että sen järjestämissä tapahtumissa tarjoillaan jatkossa vain lakto-ovo-vegetaariseen ruokavalioon sopivaa kasvisruokaa.

Suomen Partiolaiset on suomalaisen partiotoiminnan kattojärjestö. Keskusjärjestönä Suomen Partiolaisten tehtävänä on tukea partiopiirien toimintaa ja luoda runko partiotoiminnalle.

Käytännössä uudistus vaikuttaa vain keskusjärjestön pitämiin tapahtumiin. Tällaisia ovat valtakunnalliset tapahtumat kuten partionjohtajien metsäseminaari Johtajatulet tai partionjohtajajatkokoulutus Ko-Gi.

Kesän finnjamboree Kajon muonitukseen uudistus ei ehdi vaikuttaa, sillä suurleirin suunnittelu on aloitettu ennen uudistusta. Jatkossa Suomen Partiolaiset kuitenkin tarjoaa tapahtumissaan vain kasvisruokaa.

Uudistus ei velvoita lippukuntia tai piirejä tekemään kasvisruokaa. Turkulaisen sekalippukunnan Maarian Tähkien lippukunnanjohtaja Santeri Susi kuitenkin arvelee, että uudistus voi edistää kasvisruuan lisäämisen harkintaa lippukunnissa.

Saman lippukunnan partiolainen Aapo Tuominen, 14, on ollut koko elämänsä ajan sekasyöjä. Hänen mielestään idea kasvisruuan lisäämisestä on osin pelottava, mutta hän on myös avoin muutokselle.

Tuominen muistelee, että partiokokoontumisissa ei ole aiemmin tehty kasvisruokaa, vaikka ruuanlaittoa harjoitellaankin usein. Positiiviset kokemukset kuitenkin muuttaisivat hänen suhtautumistaan kasvisruokaan merkittävästi ja voisivat rohkaista tekemään sitä kotonakin.

Tuomisen mielestä myös vaelluksilla voisi olla helpompaa tehdä kasvisruokaa, sillä ei tarvitsisi huolehtia lihan säilyvyydestä. Hänen mielestään kasvisruoka voisi olla terveellinen ja luontoystävällinen vaihtoehto liharuualle.

Samoilla linjoilla Tuomisen kanssa on myös Kaarinan Ristiritareiden vartionjohtaja Viivi Lindfors, 17.

-Minusta tämä kasvisruokauudistus edustaa ja edistää arvopohjaamme luonnonsuojelijoina. Kun EU:n, Suomen ja monien kaupunkien olisi tarkoitus olla hiilineutraaleja seuraavan 50 vuoden sisällä, niin meidänkin pitää tehdä jotain sen eteen, tiivistää Lindfors.

Lindforsin mainitsemansa arvopohja näkyy partiotoiminnassa monin tavoin. Kaikki partiolaiset nuorimmasta ikäluokasta alkaen antavat partiolupauksen, jossa luvataan muun muassa kunnioittaa toista ihmistä, rakastaa luontoa ja suojella ympäristöä.

Partiolaisia tuetaan rakentamaan ja vaalimaan omaa luontosuhdettaan, sekä toimimaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Tältä pohjalta Suomen Partiolaiset on jo aiemmin linjannut partiotoiminnan pyrkivän hiilineutraaliksi vuoteen 2030 mennessä.

-Ruokailu on yksi isoimpia ilmastokysymyksiä. Miksi ei aloittaisi jostain niin helposta kuin lihan pois jättäminen, Lindfors pohtii.

Ruokailu on yksi isoimpia ilmastokysymyksiä. Miksi ei aloittaisi jostain niin helposta kuin lihan pois jättäminen?

Viivi Lindfors, Kaarinan Ristiritareiden vartionjohtaja

Samalla hän kuitenkin muistelee, että on joissain partiotapahtumissa kokenut vaikeuttavansa muonittajan tehtävää, kun häntä varten on tehty erikseen kasvisruoka. Kun liharuuan ja kasvisruuan lisäksi muonittaja voi joutua tekemään oman ruuan esimerkiksi maitoallergikolle, niin voisi olla helpompaa tehdä kaikille kasvisruokaa.

Joissain tilanteissa kasvisruuan tekeminen kuitenkin on vaikeaa, voi lisätä ruokahävikkiä sekä aiheuttaa suuttumusta, sillä kasvisruokailuun liittyy tiettyjä ennakko-oletuksia.

-Suurleirien siirtyminen kasvisruokailuun on varmasti hankalampaa. Tuntuu, että hyvänmakuisen ja -laatuisen ruuan saaminen on jo nyt vaikeaa niin isoissa mittakaavoissa. Kasvisruoan tuomat uudet haasteet eivät välttämättä auta asiaa, pohtii puolestaan Susi.

Ruokailut finnjamboree-suurleirien mittaluokissa ovat tuottaneet haasteita jo ennen kasvisruokauudistusta. Esimerkiksi kesällä 2016 finnjamboree Roihulle Hämeenlinnassa osallistui yli 17 000 partiolaista 45 eri maasta. Tulevan kesän Kajollekin on ilmoittautunut yli 13 000 partiolaista.

Roihun lämmin ruoka valmistettiin leirin ulkopuolella ja kuljetettiin leiripaikalle useamman sadan kilometrin päästä.

Ensiaskel kasvisruuan lisäämiseksi partiotoiminnassa on kuitenkin otettu. Lindfors suunnittelee ottavansa kasvisruuan puheeksi tulevissa kokoontumisissa oman ryhmänsä seikkailijoiden kanssa. Hänestä on tärkeää kertoa pienemmillekin partiolaisille ilmastonmuutoksen torjumisesta ja ruokailun roolista siinä.

Hän mainitsee myös, että ehdottomasti kasvisruokailusta puhuminen ja positiivisten kokemusten lisääminen voi merkittävästi vaikuttaa lasten ja nuorten suhtautumiseen. Hänen omakin suhtautumisensa muuttui täysin lihaton lokakuu -haasteeseen osallistumisen jälkeen.

-Nykyään kasvisruokailu on ihan yhtä helppoa ja halpaa kuin sekasyönti. Täytyy vain osata laittaa ruokaa, Lindfors toteaa.

Juttua päivitetty 26.3.2022 18.10 muuttamalla otsikko “Partiossa syödään tulevaisuudessa vain kasvisruokaa” muotoon “Partiossa syödään tulevaisuudessa vain kasvisruokaa – Protu-lehti selvitti partiolaisten ajatuksia.”