Helsingin lammaspaiksu viime elokuulta. KUVA: Kalle Leikos

Paiksut eli Prometheus-leirin tuki ry:n paikallisryhmät ovat muuttuneet useassa kaupungissa jälleen elinvoimaisemmaksi, korona-ajan vaikeuksista huolimatta. Tällä hetkellä paiksuja järjestetään aktiivisesti Tampereella, Jyväskylässä sekä Helsingissä.

Paikallisryhmien vetäjät Enne Sakkinen (Tampere), Ansa Lamminen (Jyväskylä) sekä Olli Autio (Helsinki) kertoivat haastattelussa paiksujen yleisluonteesta, tämänhetkisestä tilanteesta ja kokemuksistaan.

Paiksujen luonne on “protumaisen iloinen”, ja hyviin tunnelmiin pääsee viikoittain, kun vetäjät järjestävät monenlaisia ohjelmia erilaisiin teemoihin, kuten Robiniin, kotiin tai uniin liittyen.

Ohjelmien seasta löytyy aikaa myös vapaamuotoiselle ajanvietolle, ja haastatellut luonnehtivatkin paiksua epävirallisemmaksi ja rennommaksi kuin leiritoimintaa. Paiksu on vetäjien mukaan todella hyvä tapa tutustua kotiseudun protuihin matalalla kynnyksellä ja saada valoa arki-iltoihin.

Vetäjät toivottavat myös uudet erittäin tervetulleiksi. Vaikka ei tuntisikaan paiksussa ketään, paikan päällä tutustuu varmasti uusiin. Vetäjien mukaan kokoontumisten alussa on usein nimirinki ja jokin tutustumiskysymys.

Vetäjien tehtävä on luoda ja varmistaa turvallinen ja mukava ilmapiiri, jossa kukin voi olla oma itsensä. Jos muulloin ei uskalla tulla paikalle, on syyskauden alku heidän mukaansa hyvä aika, sillä syksyisin järjestetään paljon ryhmäyttävää ohjelmaa. Ryhmäyttävällä ohjelmalla pyritään madaltamaan osallistumisen kynnystä vielä enemmän.  

Viimeisin syksy on vetäjien mukaan sujunut yleisesti ottaen hyvin kaikissa kaupungeissa; tunnelma on ollut katossa, monenlaista ohjelmaa on järjestetty, ja ideoita riittää. Vetäjät toivovat, että tulevan kevään olosuhteet sallivat paiksujen pitämisen, jotta toiminta jatkuu vähintäänkin yhtä elinvoimaisena kuin kuluneena syksynä.

Vuodenvaihteen jälkeen moni paiksu ei kuitenkaan ole voinut kokoontua, joten vaihtoehtoisia paiksuja (kuten etä- tai ulkokokoontumisia) on järjestetty muun muassa Helsingissä, jossa lähikokoontumiset alkavat helmikuun alkupuolella. Vetäjät toivovat, että muutkin paiksut voisivat taas alkaa kokoontua helmikuun aikana.

Vetäjiä innostaa etenkin paiksun ympärivuotisuus sekä vetämisen antamat tilaisuudet luoda ohjelmaa ja leikkejä muihinkin kuin leiriviikon teemoihin liittyen. Heidän mukaansa paiksun vetäminen on antoisaa ja kävijöiden ennakkoluuloton heittäytyminen ihanaa. Autio mainitsee erityisesti Helsingin paiksun uusien illan, johon hän oli järjestänyt “lukiobilelarpin” lähes kolmellekymmenelle osallistujalle.

Haastatellut esittävät vielä terveisensä kiinnostuneille.

– Lämpimästi tervetuloa jos yhtään polttelee! Muistakaa tehdä kuperkeikkoja ja syödä veriappelsiineja, ne piristävät kummasti. Lempeätä auringonvalon odottelua kaikille, toivottavasti nähdään paiksussa, lausahtaa Lamminen.

– Tulkaa ihmeessä messiin, suosittelen. Viisi kautta viisi, toivottaa Sakkinen

– Toivotan kaikki yhtään kiinnostuneet todella tervetulleiksi paiksuun! Kokeileminen kannattaa eikä sido mihinkään, kertoo Autio.

One thought on “Prometheus-leirin tuki ry:n paikallisryhmien vetäjät toivovat paiksujen aktivoitumista”

Comments are closed.