Kumpi on tärkeämpää, ihmishenget vai alkoholin entistä helpompi saatavuus?

Se on tärkein poliittinen kysymys, joka joudutaan nyt uudistettavassa alkoholilaissa ratkaisemaan. Tieteellinen näyttö on selvää. Merkittävin alkoholin kulutukseen ja sen mukanaan tuomiin haittoihin vaikuttavat tekijät ovat alkoholin saatavuus ja hinta.

Alkoholi aiheuttaa mittavia menetyksiä niin kansantaloudelle kuin myös lukemattomia inhimillisiä tragedioita. Sen kulutuksen pitäminen aisoissa – tai jopa vähentäminen – luulisi olevan tärkeää hallitukselle, joka pyrkii vähentämään julkisen sektorin menoja ja lisäämään kilpailukykyä.

Hallituksen tavoitteena alkoholilain uudistuksessa on siirtää kulutusta valvottuihin ympäristöihin, ravintoloihin. Tämä on kannatettavaa. Aikeet pidentää Alkon aukioloaikoja ja tuoda yhä väkevämpiä juomia maitokauppoihin sotivat kuitenkin ikävästi tätä tavoitetta vastaan.

Vaikuttaa myös siltä, että kokoomus on jälleen vetämässä hallitusta haluamaansa suuntaan. Keskusta ja perussuomalaiset olisivat oppositiossa ollessaan tiukentaneet alkoholimainontaa enemmän kuin mihin silloinen hallitus taipui. Keskusta on myös pitkään ajanut tieteellisen näytön kanssa yksiin menevää tiukkaa alkoholipolitiikkaa. Politiikkaa, jolla on säästetty ja jolla voitaisiin edelleen säästää ihmishenkiä.

Emme elä kieltolain aikoja eikä kukaan jää paitsi alkoholin tuomista hyvistä asioista nykyisen alkoholipolitiikan takia. Lisäämällä tietoisesti alkoholin kulutusta meillä on vain hävittävää.

Lähteet:

http://www.duodecim.fi/2016/02/15/mita-helpommin-sita-saa-halvemmalla-sita-enemman-juodaan-ja-kuollaan/
https://www.thl.fi/fi/-/kansa-ei-toivo-valjempaa-alkoholipolitiikkaa#.VrsrNDc6m6s.twitter

One thought on “Tiukka alkoholilaki pelastaa ihmishenkiä”
  1. Alkoholi pitäisi laittaa korkealle hyllyyn
    kuten pornolehdet. Pois lasten silmistä
    ja käden ulottuvilta.
    Markkinointia sekin on, että rakennetaan
    hieno keko siideritölkeistä kassan viereen.

Comments are closed.