Kolumni ellinoora

Syksy alkaa taas ja monien mieliä saattaa synkistää harmi siitä, ettei tänäkään kesänä reissannut niin paljon kuin haluaisi. Jos oli töissä, ei ollut aikaa matkustella, jos taas ei ollut töissä, matkustamiseen ei ollut rahaa.

Arkielämän puuduttavuutta voi kuitenkin paeta suhtautumalla omaan kotikaupunkiinsa turistin silmin. Matkoihin ei tarvitse kuluttaa rahaa, kun pysyy samalla paikkakunnalla. Vinkkejä omien naapurustojen tutkimiseen voi hakea paikkakunnan nettisivuilta, TripAdvisorista, Eventbritesta ja turisti-infoissa jaettavilta kartoilta. Kotipaikkansa nimellä voi hakea tapahtumia niin hakukoneista kuin Facebookistakin. Myös ystäviltä ja tuttavilta voi kysellä, mitä aktiviteetteja he suosittelisivat paikkakunnalleen saapuville turisteille.

Turistifiilistä voi myös etsiä kulkemalla kaduilla puhuen ja ajatellen vieraalla kielellä. Itsensä voi irrottaa arjesta jättämällä puhelimen kotiin ja ottamalla kontaktia vastaan tuleviin tuntemattomiin sillä ajatuksella, ettei heitä tule kohtaamaan enää koskaan uudestaan.

Omaan kaupunkiin tutustumiseenkaan ei välttämättä tarvitse käyttää ollenkaan rahaa. Ilmaistapahtumia on useita, kun pitää vain mielensä turistimaisen avoimena uusille kokemuksille. Täysin tapahtumaköyhälläkin paikkakunnalla voi aina kuitenkin pyörähtää ruokakaupassa tai kirjastossa uudessa kaupunginkolkassa. Kannattaa myös eksyä rohkeasti (mutta turvallisesti!), sillä jokainen uusi katu voi tarjota mielelle virkistystä.