Näyttökuva (8)

Pelejä, protuun liittyviä vitsejä, hyödyllisiä tietoiskuja ja uutisointia. Tätä kaikkea oli Kotkanpesä, Protun vuonna 2000 perustetut epäviralliset verkkosivut. Sivulla järjestön aktiivit kirjoittivat omista näkökulmistaan Protusta ilman, että olisi pitänyt noudattaa järjestön tai jäsenlehden linjauksia.

Sivuilta löytyy niin V. A. Koskenniemen runo Prometheuksesta, lista leirien kävijämäärien kehityksestä vuoteen 2008 kuin esimerkiksi juttu Claes Anderssonin Protu-korusta:

”Protu-vuosien aikana muutamia Protu-koruja on jaettu myös muillekin kuin leirien ohjaajille ja leiriläisille. Pääasiassa nämä ovat olleet leirien pitkäaikaisia kokkeja tai muuta leiripaikan henkilökuntaa. Claes Andersson on yksi niistä harvoista, jotka ovat saaneet Protu-korun käymättä itse lainkaan Prometheus-leirillä. Anderssonille myönnettiin koru kiitoksena, sillä hän toimi kulttuuriministerinä, kun Protu hyväksyttiin valtakunnalliseksi nuorisojärjestöksi. Emme tiedä, mitä Andersson on saamalleen korulle sittemmin tehnyt.

Claes Anderssonin lisäksi korun on saanut myös mm. Protun toimistosihteeri Eeva Kankainen kiitoksena mittavasta työpanoksestaan yhdistyksessä.”

kotkanpoika

Nimensä sivusto otti Prometheus-myytin kotkasta, joka söi titaani paran maksaa aina uudestaan. Sivun logona olikin itsensä kylläiseksi syönyt kotka.

Ohjeiksi sivuston lukemiseen Protun ulkopuoliseille Kotkanpesän toimitus oli antanut: ”Jos et tunne Prometheus-leiritoimintaa ja yhdistystä, toivomme varauksellista suhtautumista sivuston sisältöön. Kotkanpesää ei ole pakko lukea kuin piru Raamattua, ironia on ironiaa, ja aprillipilat ovat vain aprillipiloja.” Protuille sivut lupasivat tarjota apua leirin vetämiseen ja hyvät naurut.

Kotkanpesä lupasi myös tarjota täydennystä keskusteluun lehden ilmestymisaikojen ja yleiskokousten välillä. Tätä tehtävää voidaan nykyään nähdä näiden Protu-lehden verkkosivujen toteuttavan, vaikka toki kuivemmalla otteella.

Viimeinen päivitys sivustolla on vuoden 2011 syyseminaarista, jolloin Anna Vuorjoki luopui puheenjohtajuudesta ja Aatu Komsi nousi hänen tilalleen. Samalla Komsi lopetti Kotkanpesän päivittämisen, jonka päätoimittajana hän oli sitä ennen toiminut.

Kotkanpesä löytyy osoitteesta: http://www.kotkanpesa.net/