Eräs vasemmistolainen ystäväni valitti sitä, että voiko hän pitää itseään enää vasemmistolaisena. Hän ei nimittäin tee mitään aatteensa eteen. Ymmärsin mitä hän ajoi takaa. Usein vasemmistolaisuuteen liittyy poliittinen aktiivisuus, toimintaa järjestöissä ja aatetta edistävä elämäntapa. Samalla hänen valituksensa kuitenkin hätkähdytti. Voiko aatteen kannattajaksi samaistuminen vaatia toimintaa?

Varsinkin punavihreisiin kantoihin liitetään käsitys, että niiden kannattajan pitää toteuttaa niitä tarkasti arjessaan. Sama koskee monta muutakin aatetta. Pasifisti ei mene armeijaan. Isänmaallinen taas menee ja jää mieluusti vuodeksi.

Toisaalta on myös aatteita ja mielipiteitä, joiden kannattajan uskotaan niitä kannattavan, vaikka se ei hänen käytöksessään mitenkään näkyisi. Ateistin ei tarvitse toteuttaa näkemystään. Ihmisen uskotaan kannattavan konservatiivisia arvoja eli hän miltei miten tahansa.

Ongelmallista aatteiden vaatimusten erilaisuus on varsinkin politiikassa. Tilanne ei passiivisuutta suosivana aikanamme ole kovin tasapuolinen, jos vastakkain on kaksi aatetta, joista toisen kannattajaksi ei tule samaistettua, vaikka tahtoisi. Feministiksi tunnustautuminen vaatii enemmän kuin olan kohauttaminen ja sen toteaminen, ettei pidä itseään feministinä. Tilanne, jossa toinen mielipide vaatii toteutusta ja toinen helpoimmillaan välinpitämättömyyttä koko aihepiiristä, suosii auttamattomasti helpomman aatteen valinneita.

Mitä sitten pitäisi tehdä? Ehkä ei mitään. Aatteita ja mielipiteitä on erilaisia. Mutta jos tämän näkee ongelmana, on asiaan ainakin kaksi ratkaisua.

Ensinnäkin jos yhteiskunta muuttuu, voi sekin muuttua, millaisten aatteiden kannattajana olemisen eteen on nähtävä vaivaa. Jos yleistä asevelvollisuutta ei ole, ei pasifismi välttämättä näy kuin tappeluiden kaihtamisessa.

Toinen vaihtoehto, se mikä on tehtävissä jo heti, on omalta osaltaan lopettaa vaatimasta tekoja. Vihreä voi aivan hyvin olla, vaikka kuluttaisi epäeettisesti. Feministin ei tarvitse pystyä näkemään arkipäiväisiä sortavia rakenteita. Ehkä tällöin ennen liian vaativina nähdyt aatteet saisivat lisää kannatusta.