Olen vihannut talvea niin pitkään, kuin vain suinkin pystyn muistamaan. En pidä palelemisesta, kerraston päälle pukemisesta, liukkaista kaduista saati sitten pilkillä käymisestä. En koskaan ole tuntenut mitään vetoa talviurheilulajeihin, luistelua lukuunottamatta – ajatus ladulla viuhtomisesta lähinnä saa kehoni särkemään jo etukäteen.

Tänä talvena olen kuitenkin jostain syvältä sisimmästäni löytänyt myös tämän pimeän ja ankean vuodenajan hienoja puolia. Tähän olen nyt listannut näitä positiiviseksi huomaamiani asioita pienien selityksien kera.

 

1. KYNTTILÄT

Kun on jatkuvasti pimeää, on hyvä syy sytyttää asunto pullolleen kynttilöitä. Kesäisinkin toki kynttilöitä voi poltella, mutta kyllä ne luovat aivan erilaisen tunnelman kun ulkona on pilkkosen pimeää.

2. VILLASUKAT JA LAPASET

Onko mitään ihanampaa kuin lämpöiset villasukat jaloissa tai pörröiset lapaset käsissä? En usko.

3. LUMEN KAUNEUS

Kun illalla (tai noh, mihin aikaan vuorokaudesta oikeastaan tahansa, koska jatkuvasti on pimeää), kävelet ulkona, kannattaa luoda silmäys lumihankeen jos lähellä on edes jokin valonlähde. Kimmeltävä lumi nimittäin on todella kaunista katseltavaa.

4. KOTONA OLEILU (hyvällä omatunnolla)

Kun ulkona on pilkkosen pimeää ja 20 astetta pakkasta voi sisälle jäädä makoilemaan todella hyvällä omatunnolla. Talvi onkin oiva vuodenaika pitää leffamaratoneja tarvitsematta selitellä sisällä löhöilyä kenellekään sen enempää.

5. “TARPEETON” LÄHEISYYS

Tekeekö sinun joskus mieli halata? Niin minunkin. Onko sinulla tuttuja jotka eivät pidä halailusta? Niin minullakin. Talvi ja kylmyys luovat tarpeettomaankin halailuun hyvän tekosyys – lähellä toista kun vain on lämpimämpi pakkasessa kuin yksikseen seisoskellessa.

6. BETONIVIIDAKON “KESÄASU”

Asun itse Helsingissä. Korkeita kerrostaloja, harmaata seinää, harmaita katuja… Talvi voisi olla harvinaisen ankeaa aikaa kaupungissä kun kesän vihreä väri katoaa. Mutta. Viimeistään kun tullaan lähemmäs joulua, koko kaupunki on täynnä kauniita valoja, koristeita ja näyteikkunoita. Kuinka ihanaa onkaan kävellä pitkin Aleksanterinkatua katsellen jouluvalojen loistetta? Todella ihanaa, sanon minä. Kannattaa kokeilla.

 

Mitä positiivisia puolia te olette huomanneet talvessa?