Protu-leirien päiväteemoihin kuuluvat ”erilaisuus ja syrjintä, päihteet ja riippuvuus, yhteiskunta ja vaikuttaminen, tulevaisuus, maailmankuvat ja -katsomukset, ihmissuhteet ja seksuaalisuus sekä ympäristö”. (http://protu.fi/prometheus-leirit 31.8.2014) Näistä teemoista useimmin liikkuvaksi teemaksi, eli taustalla vaikuttavaksi teemaksi päätyy ympäristö. Monet kohtaamani tiimit tuntuvat ajattelevan, että kyllähän se ympäristö sieltä nyt joka päivä pienissä määrin voi pilkistää, mutta eiköhän tämä ilmastonmuutoksen kiihtyminen ala olla puhkikulutettu juttu. Eivät leiriläiset saa sellaisesta päiväteemasta mitään irti, tylsistyvät vaan.

Nyt olen kuitenkin eri mieltä. Tänä kesänä eräällä Jyväskylän seudun leirillä ympäristö oli puolipäiväteemana. Siellä silmäni avautuivat. Ympäristöteeman käsittelyn ei tarvitsekaan pyöriä kierrätyksen ja kasvissyönnin ympärillä! Tämän tajutessani tuli hieman tyhmä olo, mutta ainakaan en taida olla ainut harhaluulon vallassa elänyt. Leirillä käsiteltiin teemaa muun muassa lempipaikan ja leiriympäristön kautta. Keskustelu lempipaikoista oli yllättävän hedelmällinen, mutta myös innostava. Rinkien kautta kaikki pääsivät ääneen, mutta loppupäästä keskustelua oli vaikea saada suunvuoroa. Lisäksi leirillä koettiin muun muassa hiljainen luontopolku, joka rauhoitti monen kaupunkilaismieltä.

Kun suurin osa leiriläisistä on kaupunkilaisia, ei oman luontosuhteen miettiminen tai luontopolkuun osallistuminen tekisi suinkaan kenellekään pahaa. Maalaishiiren ja kaupunkilaishiiren osuessa samaan keskusteluun oppisivat molemmat jotakin. Tiimin tulisi huomioida ympäristöteeman kattavuus jatkossa paremmin, mihin voitaisiin tarjota jo koulutuksissa eväitä. Esimerkiksi uusille ohjaajille voitaisiin vetää ohjelma, jossa jokaisesta Ohjusten oppaassa esiintyvästä teemasta esiteltäisiin yksi ohjelmanumero.

Ottaako koulutusjaosto haasteen vastaan? Nouseeko ympäristöteeman säilyttäminen (tai siitä luopuminen) tärkeäksi kysymykseksi kevään 2015 yleiskokouksessa? Jään seuraamaan mielenkiinnolla, mitä jäsenistö päättää.