Pääkirjoitus 15.9.2014

Tällä hetkellä Protun jaostot ahertavat budjettipäivitysten ja budjettiesitysten kanssa. Ne tuntuvat sanoina ikäviltä ja byrokratiaa ne ovatkin. Mutta byrokratia on paljon mainettaan parempaa.

Byrokratia mahdollistaa toiminnan pitkäjänteisen suunnittelun. Se mahdollistaa sen, että ihmiset voivat vaihtua, mutta toiminta pysyy yllä. Se mahdollistaa toimivan hallinnon ja hyvien päätösten tekemisen.

Mutta vielä vähemmälle huomiolle on jäänyt se, että oikeastaan byrokratia on ihanaa. Ei liiallinen niin kuin pahamaineisessa simulaatiossa, vaan sopiva. Kun suunnittelee budjettia tai toimintasuunnitelmaa voi kokea kuuluvansa osaksi yhteiskuntaa. Voi kokea yhteenkuuluvuutta koko järjestäytyneen maailman kanssa. Byrokratia tekee osaltaan yksittäisistä ihmisistä yhteisön, joka pystyy paljon suurempaan kuin kaikki nuo ihmiset yksin. Jos eläisimme pienyhteisöissä, ei byrokratiaa tarvittaisi, mutta koska meitä yhdessä tekeviä on niin Protussa kuin Suomessa – koko maailmasta puhumattakaan! – paljon, on byrokratia välttämätöntä. Se on yhteinen ja yhtäläinen asioiden suunnittelun ja hoitamisen kieli.

Järjestöbyrokratia on hyvää harjoittelua niin työelämää kuin myös oman talouden suunnittelua varten. Siitä kannattaa ottaa kaikki ilo irti. Lisäksi on hyvä muistaa, että käytännössä järjestömme byrokratiassakin on kyse yhdessä tekemisestä.