Hei me unohdettiin toimintakertomuksesta Svenskagruppenin perustaminen! On siitä toki jo vuosi, mutta silti voisi muistaa, että on perustettu uusi jaosto. Niinhän sitä luulisi. Kansainvälisen jaoston toiminnassa vuoden takaisesta saattaa olla pieni ikuisuus. Niin mitenkä tässä sitten pitäisi osata tehdä joku jaostotoiminnan vuosikello?

Venäjänkielinen leiri, Moskovan protuisa keskustelukerho, yhteydenotto Saksasta, paavi baskileirille, Protun maailmanvalloitus… Kv-jaoston elämään kuuluu paljon ideoita, jotka eivät toteudu, ainakaan vielä. Omana ensimmäisenä kv-vuonnani eli 2012 kirjoitettiin artikkeli kirjaan, joka julkaistaan ehkä tänä vuonna, tai ensi vuonna. Useimmat projektit kaatuvat, usein meistä riippumattomista syistä. Ei ihme, että olemme keränneet mainetta nukkuvana jaostona. Itselläkin loppuu välillä usko.

Miltä kuulostaisi kansainvälinen protuleiri? Kesällä 2014 järjestettiin ensimmäinen International-leiri uudella konseptilla vuosia edellisen englanninkielisen protuleirin jälkeen – joskus siis jopa onnistutaan. Minun kv-urani ensimmäinen maininta enkkuleirien palauttamisesta leiriohjelmaan on kuitenkin jo tammikuun 2012 kokouksen muistiossa. Sen jälkeen on täytynyt vastata monenlaisiin kysymyksiin: Miten me löydämme kansainvälisiä leiriläisiä? Kuinka leiriläisten kansainvälisyys pitäisi ottaa huomioon? Mitä materiaaleja täytyy kääntää englanniksi? Miten leiriläiset pääsevät leirille? Mitä tehdä, jos Internationalille haluaa liikaa sellaisia, jotka eivät voi osallistua muille leireille?

Kaksi Internationalia! Tämän kesän International-leirille on voitu sijoittaa 20 leiriläistä, joista 12 on kansainvälisiä ja jonne tullaan muun muassa Amerikasta ja Nepalista. Halukkaita olisi ollut enemmänkin. Ensi kesälle hahmottelemme kahta kansainvälistä leiriä, yhtä 14–15-vuotiaille ja yhtä sitä vanhemmille.

Saadaanko JuHun kautta leiriläisiä? IHEYO, JuHu, Secular Policy Institute. Teemme yhteistyötä sellaisten järjestöjen kanssa, joista useimmat eivät sano automaattisesti mitään ja joiden toimijoita suurin osa jaostosta ei ole koskaan tavannut. Usein joudumme asemoimaan itseämme suhteessa humanismiin – emme esimerkiksi voi enää olla IHEYO:n (International Humanist and Ethical Youth Organization) jäseniä, vaikka kuulumme järjestön perustajiin.

Mikä on Protun ydin? Kv-jaosto pääsee näkemään, miten muualla tehdään, kyseenalaistamaan ja kehittymään. Miksi leirit kestävät viikon? Miksi meillä on juuri nämä teemat? Pitäisikö teemat saada sijoitella vapaasti? Jo sisarjärjestö Protusin toimintatavat eroavat omistamme, mutta ydin on sama: leiritoiminnan periaatteet ja tavoiteruusuke, josta Ruotsissa tosin käytetään vuoden 2008 mallia.

Miten kv-jaostoon voi perehdyttää? Me teemme pitkälti uusia asioita. Reagoimme ulkomailta tuleviin yhteydenottoihin, käännämme tai luomme materiaalia, ideoimme. Itse neljännen kauden jaostolaisena en edelleenkään tiedä, miten asiat pitäisi tai kannattaisi tehdä. Miten Protun ja Protusin yhteistyötä voitaisiin kehittää? Miltä kuulostaisi kansainvälinen aikuisleiri? Minne voisimme levittää Protua?

Joskus kv-toiminnassa ei tapahdu mitään, joskus viikkoa vanha asialista on vanhentunut. Joskus kaikki hankkeet kaatuvat tai mitään ei tapahdu, joskus saatetaan pitää Skype-kokous vain muutama päivä varsinaisen kokouksen jälkeen. Toiminnalle luontainen yllätyksellisyys onkin ehkä sekä pahinta että parasta kansainvälisessä jaostossa.

Hyviä ja huonoja uutisia – baskileiri peruuntuu tämän kevään osalta, mutta Ruotsin Protus on saanut Tanskasta kyselyn leiritoiminnan aloittamiseksi siellä.

Venla Hannuksela, kansainvälisessä jaostosta vuodesta 2012 ja puheenjohtajana vuodesta 2014