Viimeiset päivät olen työskennellyt vanhusten hoitokodissa tutustuen yleisesti vanhustyöhön, auttaen asukkaita päivittäisissä askareissa ja keksinyt heille mielekästä ajanvietettä. Eräänä päivänä päätin ottaa kitarani mukaan, sillä musiikin universaali kieli koskettaa tunnetusti monia. Jopa puolikuuroa vanhusta, kunhan laulaa tarpeeksi matalalta.

Asukkaat kerääntyivät kuuntelemaan ja vaikuttivat pitävän tarjotusta viihteestä. Usean tunnin ajan tilassa vallitsi musiikin avulla miellyttävä, lämmin ja hauska tunnelma. Eräälle vanhalle herralle soitin improvisoidun herätyslaulun, jotta hän malttaisi nousta ylös lounaalle. Ylin tavoitteeni oli kuitenkin saada heidät aktiivisesti mukaan toimintaan ja tiedustelin heiltä heidän laulutaidoistaan ja musiikillisista mieltymyksistään.

Vastahakoisuuden rintama tyrskähti kuitenkin päin näköä ja vasta kun maanitellen istutin muutaman rouvan kanssani sohvalle ja soitin suomalaisia kansansävelmiä, alkoi tapahtua. Muistisairauksienkin läpi he muistivat sanat suurimpaan osaan joululauluista ja muista sävelmistä. Kun toiselta osastolta siirtyi väkeä käyttämäämme tilaan bingoa varten, liittyivät hekin mukaan musisointiin. Uskon, että se teki hyvää myös heidän yhteishengelleen.

Vanhainkodissa työskenteleminen vaatii nykyään lähihoitajan tai muun soveltuvan koulutuksen, mutta asukkaiden viihdyttämiseen ei tarvita kuin ripaus musikaalisuutta ja halu tehdä jotain mieleenpainuvaa. Osassa hoitokodeista ei ole henkilöä, joka vastaisi vanhuksille järjestettävästä viihdyttävästä toiminnasta, eikä soittotaitoisilla hoitajilla välttämättä ole aikaa järjestää konsertteja.

Siispä vetoan teihin, arvon Protu-lehteä lukevat musiikin harrastajat. Jos haluatte matalan kynnyksen kokemusta, heittää keikan vastaanottavaisessa ympäristössä ja ilahduttaa jo ikääntyneitä, menkää hoitokotiin soittamaan! Paikkakunnaltasi löytyy varmasti niin yksityisiä kuin kunnan ylläpitämiä hoitokoteja, joiden johtajiin yhteyttä ottamalla voi selvittää mahdollisuuden soittotuokion pitämiseen. Sinulle pieni panos voi olla hoitokodin asukkaalle merkittävä päivän piristys ja on taatusti hyvä teko niin yksilöllisellä kuin yhteisöllisellä tasolla.

 


Hyvien tekojen joulukalenteri kokoaa 24 tapaa tehdä hyvää.