Kalenterin kuudennessa luukussa kirjoitettiin jo rescueyhdistyksistä, mutta koskaan ei voi kirjoittaa liikaa tästä aiheesta – tai ylipäätään mistään tärkeästä. Onkin parempi päästää ääneen vuosia vapaaehtoisena Pro Animals Finlandissa toiminut Tuuli Matero.

Mikä on Pro Animals Finland ja miten se toimii?

Pro Animals Finland ry (PAFi) on pian 10 vuotta toiminut suomalainen eläinsuojeluyhdistys. PAFi tukee romanialaista Pro Animals Romanian (PAR) ylläpitämää noin 700 koiran koiratarhaa Tg-Jiun kaupungissa. PAFi:n kautta koiria ei adoptoida ulkomaille, vaan toiminta perustuu paikan päällä tapahtuvaan työhön, kuten sterilointiin ja valistukseen. Tarhalla asuvien koirien hyvinvoinnin turvana ovat suomalaiset lahjoittajat, jotka kummiperiaatteella tukevat kuukausittain tarhan toimintaa. Ylläpidon lisäksi lahjoitusvaroin tarhalla järjestetään muun muassa sterilointiprojekteja, minne vähävaraiset kaupunkilaiset voivat tuoda lemmikkejään steriloitavaksi. Sterilointi on ainoa tapa puuttua kulkukoiraongelmaan tehokkaasti ja eettisesti, ja se onkin ollut PAFi:n ja PARi:n punainen lanka alusta saakka. Tg-Jiun kouluissa on myös järjestetty valistusta nuorille ja vanhainkoteihin on viety iloa kaverikoiratoiminnan merkeissä.

Kuinka itse kiinnostuit eläinsuojelutyöstä?

Omassa elämässäni eläimet ovat aina olleet tärkeitä. Hankin ensimmäisen oman koirani rescueyhdistyksen kautta virolaiselta koiratarhalta 9 vuotta sitten ja toisen puolivuotta myöhemmin. Aloin seurata aktiivisesti eri rescueyhdistysten kautta kotia etsiviä koiria, vaikka itselläni ei ollutkaan resursseja adoptoida enempää koiria. Kun kuulin ensimmäisen kerran PAFi:sta ja sen ideologiasta toimia paikallisesti siellä missä ongelmat ovat, kiinnostuin heti, olinhan jo turhautumiseen saakka surkutellut kodittomien koirien loputonta määrää. Aloin maksaa kummimaksua omalle kummikoiralleni ja myin omani ja ystävieni ylimääräiset tavarat kirpputoreilla kerätäkseni varoja muunmuassa koirien sterilointeihin. Opiskelujeni ohella sain mahdollisuuden lähteä ulkomaille työharjoitteluun, ja vietin PARi:n tarhalla unohtumattomat 7 viikkoa tutustuen eläinsuojelijoiden arkeen Romaniassa ja auttaen parhaani mukaan tarhan töissä. Tuon matkan jälkeen olen ollut entistä vakuuttuneempi siitä, että olen löytänyt oikean kanavan auttaa. Olen yhä uudelleen matkustanut tarhalle niin tuttujen ihmisten kuin satojen tuttujen koirien luo.

Miten PAFi:ssa voi toimia?

PAFi:lla on muutamia pieniä tiimejä ympäri Suomen. Itse vaikutan pääkaupunkiseudun tiimissä, jonka kanssa istahdamme lähes kuukausittain suunnittelemaan tulevia tapahtumia ja kampanjoita, joita ovat olleet mm. kirpputorit, ravintolapäivät, promootiot, huutokaupat, myyjäiset ja niin edespäin. Aktiiveja PAFi:ssa on vain kourallinen, joten touhukkaita vapaaehtoisia otetaan ilolla mukaan! Tapahtumien lisäksi olen yhdistänyt eläinsuojelutyöhön rakkaan harrastukseni, käsityöt. Sen sijaan, että hukuttaisin läheiseni villasukkiin, myyn tuotoksiani myyjäisissä ja nettikirpputoreilla PAR:in tarhan koirien hyväksi.

Mikäli kiinnostuit toiminnasta, voit ottaa suoraan yhteyttä sähköpostilla osoitteeseen tuuli.matero@gmail.com.

 

http://www.proanimalsfinland.net

 

Kuva: Emma Ijäs

Kuva otettu Pro Animals Romanian tarhalta Tg Jiusta.

 


Hyvien tekojen joulukalenteri kokoaa 24 tapaa tehdä hyvää.