romania_2011

Tänä vuonna presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle on kutsuttu monia vapaaehtoistyöntekijöitä. Presidentti Niinistö on halunnut nostaa esille vapaaehtoistyön merkityksen yhteyskunnassamme ja osoittaa arvostuksensa vapaaehtoistyöntekijöille. Yksi kutsuvieraista on Kulkurit ry:n puheenjohtaja Salla Honkapää.

Kulkurit ry on suomalainen rescueyhdistys, joka taistelee kulkukoira- ja kulkukissaongelmaa vastaan. Rescueyhdistykset on usein mielletty tahoiksi, jotka vastaavat eläinten adoptoimisesta ulkomailta. Se on osa työtä, mutta oleellisempaa Kulkureiden mukaan on koirien sterilisointi ja ihmisten asenteiden muuttaminen eläimiä kohtaan. Tärkeää työskentelyssä on toimia yhdessä paikallisten ihmisten kanssa.

Merkittävimpiä kohdemaita Kulkureilla ovat Viro ja Romania. Virossa kulkueläinongelma on melkeinpä jo historiaa, mutta Romaniassa tilanne näyttää synkältä. Vuonna 2013 Romaniassa hyväksyttiin laki, joka oikeutti kulkukoirien tappamisen. Laki kumottiin kesällä 2014, mutta kyseiseinen laki on ollut jo pidempään tapetilla ja sitä on yritetty ajaa läpi useampia vuosia. Eläinsuojelijoiden huoli on, että eläimiä tapetaan lain myötä epäeettisin keinoin.

romania_2011_4romania_2011_2

Vaikka pääasiallinen työ tehdään paikallisesti kohdemaissa, riittää työnsarkaa koto-Suomessa runsaasti. Eläinsuojelutyössä voi olla avuksi lukemattomilla tavoilla. Monet yhdistykset ottavat vastaan lahjoituksia rahan ja tavaran muodossa, kassillisella vanhoja vaatteita saa jo monta kiloa koiranruokaa. Yhdistykset pitävät kirpputoripöytiä, kiertävät myyjäisissä ja erilaisissa tapahtumissa. Monella järjestöllä on myös esimerkiksi kummikoiratoimintaa (kts. Pro Animals Finland).

Vaikka useimmat yhdistykset pitävät sterilisaatiota tärkeimpänä kulkueläinongelman kitkemisessä, on myös adoptio omaan, uuteen kotiin ehdottomasti joillekin eläimille merkittävä sekä paljon parempi vaihtoehto kuin sijoitus tarhalle. Pelkkä adoptio yksinään ei kuitenkaan kitke itse ongelmaa ja siksi sterilisaatio on tärkeää. Jos olet miettinyt koiran tai kissan hankintaa, voisit pohtia adoptiota. Eläimen adoptioon ulkomailta liittyy omat haasteensa, joten tutustu huolella prosessiin ja eläimeen. Kuten aina lemmikkiä hankkiessa, tulee olla varma siitä, että pystyy tarjoamaan eläimelle hyvän ja vakaan kodin.

Myös kotihoitajia Suomeen tuoduille eläimille etsitään jatkuvasti. Lisätietoja kotihoitajuudesta löydät esim. täältä.

Muita tapoja auttaa löydät täältä.

romania_2011_3

Rescueyhdistyksiä on valtavasti ja jokaisella hieman erilaiset toimintatavat. Tässä muutamia:

http://www.proanimalsfinland.net
http://kulkurit.fi
http://rekkurescue.com
http://www.espanjankatukoirat.com
http://www.viipurinkoirat.fi

Lisää Romanian kulkukoiratilanteesta voit lukea näistä linkeistä:

http://kulkurit.fi/yhteistyotahot/elainsuojelutilanne-romaniassa/
http://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/romaniassa-kulkukoirat-kuristetaan-tai-nuijitaan-hengilta/
http://www.apu.fi/tag/romanian-kulkukoirat
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2013120617692560_ul.shtml

Lähteet:

http://kulkurit.fi/about/tietoa-yhdistyksesta/
http://www.presidentti.fi/public/default.aspx?contentid=315588&nodeid=44809&contentlan=1&culture=fi-FI
http://kulkurit.fi/yhteistyotahot/elainsuojelutilanne-virossa/
http://kulkurit.fi/tuore-ja-tarkea-uutinen-romanian-tappolain-tilanteesta/
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2012011215069595_ul.shtml

Kuvat: Tuuli Matero

Kuvat on otettu Romaniasta Tg Jiussa sijaitsevalta Pro Animals Romanian tarhalta, jota mm. Pro Animals Finland tukee.

 


Hyvien tekojen joulukalenteri kokoaa 24 tapaa tehdä hyvää.