Kun julkisen liikennevälineen kulkema matka ei riitä määränpäähäsi asti, juna maksaa liikaa tai oma auto on huollossa, tulevat kimppakyydit apuun. Se on ekonominen ratkaisu niin kyytiläiselle kuin kyyditsijälle ja lisäksi vähentää ympäristön kuormitusta. Kun useampi henkilö jakaa matkan henkilöautolla, vähentää se yksityisautoilua ja siten esimerkiksi tien kulutusta ja ilmansaasteiden määrää. Ehkä joulupukkikin tulee tänä vuonna kimppakyydillä?

Kimppakyyti voi myös tulla kysymykseen, jos arvostat matkaseuraa. Kun monta toisilleen tuntematonta hyppää saman auton kyytiin, on mahdollista kuulla mitä erikoisempia tarinoita ja saada uusia ratkiriemukkaita kontakteja. Parasta on, kun löytää samanlaisia kiinnostuksenkohteita omaavia ihmisiä, jolloin niistä polveilevat keskustelut saavat matkan kulumaan joutuisammin.

Kimppakyyti-ilmoituksia voi jättää ja tarkastella lukuisilla internet-sivustoilla. Helppokäyttöisimmäksi niistä olen kuitenkin todennut Kimppa.net –sivuston. Facebookin käyttäjille löytyy myös eri matkaväleille omistettuja kimppakyytiryhmiä, jotka luonnollisesti tarjoavat mahdollisuuden kimppakyydin käyttäjän ”kyyläämiseen” etukäteen.

Kimppakyytejä käyttäessä tulisi kuitenkin sekä kimppakyytiläisen että kyyditsijän muistaa muutama kirjoittamaton sääntö, jotta kokemus olisi kaikille osapuolille mahdollisimman mieluisa. Tässä niistä tärkeimmät:

Kyytiläinen

Kerro kyyditsijälle, kuinka paljon matkatavaroita suunnittelet kantavasi, jos se ylittää tilavuudessa syliin menevän repun. Ylimääräiseltä stressiltä välttyy matkan jokainen osapuoli, jos lähdön hetkellä ei tarvitse yrittää tunkea yllätysrinkkoja, -kissoja, ja -laskettelumonoja jo valmiiksi täyteen autoon.
Ole ajoissa sovitulla tapaamispaikalla ja tarvittaessa puhelimitse yhteydessä kyyditsijään, jos myöhästyt tai et pääsekään lähtemään. Näin vältytään ikävältä tilanteelta, jossa kyyditsijä joutuu miettimään, odottaako puuttuvaa matkustajaa vai lähteäkö vain matkaan. Puhelinnumeroita on syytä vaihtaa tästäkin syystä.
Älä maksa ylihintaa. Kimppakyyteillessä on tapana jakaa muodostuneet bensakulut matkaavien kesken, mutta joskus kyyditsijällä saattaa olla epärealistinen käsitys siitä, mitkä todelliset kulut ovat. Kyytiläisen on siksi hyvä pystyä itse arvioimaan kulujen määrä suurpiirteisesti, ettei maksa vahingossa esimerkiksi kaksinkertaista hintaa. Toisaalta pieni liukuminen hinnassa sinne tänne on ihan tavallista, ja joskus kyyditsijä ei pyydä maksua laisinkaan.
Ole valmis joustamaan. Toisinaan voi käydä niin hyvä tuuri, että pääset kimppakyydillä suoraan kotipihastasi haluamaasi kohteeseen, mutta useimmiten näin ei ole. Keskiverto kyyditsijä ei mielellään tee suuria mutkia reittiinsä jo valmiiksi pitkän ajomatkan perään.

Kyyditsijä

Ilmoita selkeästi lähtöpaikka ja –aika. Jokin ulkopaikkakuntalaisellekin hahmotettava sijainti (rautatieasema, tori, jne.), ellei muusta sovita, toimii aina.
Pitäydy sopimassasi aikataulussa. Kaikkea voi sattua ja tapahtua juuri viime hetkellä ennen lähtöä, mutta kun kyytilästen kanssa sovitaan hyvissä ajoin lähtöaikataulusta, tulisi siinä mahdollisuuksien mukaan pysyä. Jos jotain lähtöä aikaistavaa tai viivyttävää tapahtuu tai lähtöpaikka muuttuu, tulee siitä olla yhteydessä kyytiläisiin. Kuitenkin muistaen, etteivät kyytiläisetkään ole yli-ihmisiä ja kaikkeen taipuvaisia, ja etteivät kaikki tarkista puhelintaan minuutin välein.
Älä pyydä ylihintaa. Kyytiläisten ei ole tarkoitus maksaa sinulle palkkaa, vaikka toimisitkin chauffeurin elkein. Pyytämästäsi bensarahasta on myös hyvä ilmoittaa etukäteen, jotta kyytiläinen voi varustautua sopivalla summalla käteistä.
Kommunikoi selkeästi. Jos kontrabasso ei mahdu mukaan, sano siitä. Jos kyytiläisen vaatimat järjestelyt eivät sovi sinulle, sano siitä. Tiedä omat rajasi ja kunnioita niitä, jottei paineiden kasautuessa iske houkutus esimerkiksi vain feidata kyytiläiset.

 


Hyvien tekojen joulukalenteri kokoaa 24 tapaa tehdä hyvää.

One thought on “2: Kimppakyyti, tuntematon uhka, vai mahdollisuus tehdä hyvää?”

Comments are closed.