Kuvaaja: Ellinoora Lievonen
Kuvaaja: Ellinoora Lievonen

Moni haluaisi eroon rastoistaan, mutta pelkää muutosta: päädynkö kaljuksi ja olenko enää oma itseni? Rastansa pois leikannut Anni kertoo, kuinka selvitä.

– Luulin, että koko identiteetti on rastoissa kiinni, mutta yllättävän kokonaiselta ihmiseltä tuntuu, kertoo hiljattain rastoistaan luopunut Anni Petäjä, 20. Hän muutti Helsinkiin päästyään Kallion ilmaisutaidon lukioon. Nykyään Anni opiskelee journalismia.

Anni laittoi rastat vielä ollessaan yläkoulussa kotipaikkakunnallaan Kokkolassa, joten ne ehtivät olla hänen päässään kuusi vuotta. Kiinnostus rastoihin lähti esteettisistä syistä. Rastat olivat Annin mielestä kauniita ja kaikki vaatteet näyttivät paremmilta rastojen kanssa. Anni myöntää olleensa myös hieman hippi.

– Mutta inhoan sitä sanaa, koska minusta tuntuu, et kaikki oikeat hipit eli joskus 1970-luvulla.

Välillä on ihana näyttää tavalliselta

Vuosien kuluessa Anni alkoi kuitenkin kyllästyä rastoihinsa. Rastat olivat hankalat useissa tilanteissa. Niiden kuivumisessa kesti pitkään ja jotkut ihmiset suhtautuvat ennakkoluuloisesti rastoihin. Annia ärsyttivät pyytämättä saadut ilkeät kommentit.

– Musta on tosi kivaa näyttää vaihteeksi ihan tavalliselta. Voin pukeutua vapaammin ja olla vain “joku tyttö”, enkä koko ajan “joku rastatyttö”, Anni selittää.

Rastat toivat tietysti myös asioita, joita Anni jää kaipaamaan. Jos joku tuntematon tuijotti häntä oudosti, rastat päässä saattoi ajatella, että tuijottaja ei vain pidä rastoista. Rastojen kanssa Anni erottui myös paremmin identtisestä kaksoissiskostaan.

– Mutta esimerkiksi ukki oli tosi onnellinen, kun leikkasin rastat pois. Siitä tuli sellainen olo, että olen hyvä lapsenlapsi, Anni kertoo.

Sakset käteen

– Ei tarvitse pelätä, että päähän jää yhtä vähän hiuksia kuin Klonkulla, Anni nauraa. Kun rastat irrottaa hellävaroin, tukkaa jää päähän aivan normaalilta näyttävä määrä.

Anni sai neuvot rastojen purkamiseen ystävältään. Hän leikkasi rastansa noin kaulan puoliväliin asti, kiskoi jokaisen neljään osaan ja selvitti sitten osat kammalla. Prosessissa rastoista lähtee hiuksia ja pölyä, mutta se on Annin mukaan normaalia.

– Jos kuuden vuoden aikana ei ole lähtenyt juurikaan hiuksia, niin totta kai niitä lähtee silloin kun rastoja purkaa, Anni sanoo.

Aikaa rastojen selvittämiseen kannattaa kuitenkin varata. Annilla oli 60 rastaa ja yhden rastan selvittämiseen meni noin 40 minuuttia. Purkamisapua voi kysyä vaikka kavereilta. Selvittämisen jälkeen on hyvä käyttää ekstrakosteuttavia hoitoaineita

Rastojen purkamista kannattaa miettiä jo ennen niiden laittamista. Anni suosittelee laittamaan rastat kampaajalla, koska silloin ne pysyvät hyvässä kunnossa, mutta permanenttiaineella poltettuja hiuksia ei voi heti purkaa.

Aika aikaansa kutakin

Anni ei ikävöi rastojaan, koska hänelle niiden aika meni jo. Ne edustivat hänen yläkouluaikaista ajatusmaailmaansa, joka oli mustavalkoisempi kuin nykyään. Nyt Anni haaveilee pitkistä hiuksista, jotka saisi kierrettyä hienolle kampaukselle.

– Aina kun tuntuu siltä, että on muutoksen aika, se pitää vain tehdä, Anni rohkaisee.