Sosiaalisessa mediassa on alkanut #kutsumua -kampanja, jonka tärkein tehtävä on saada kuulumaan kiusattujen ääni, sekä tuoda kiusaamisen laajuus esille. Tehtävänä on kirjoittaa lapulle yksi tai useampi sana, jolla sinua on yritetty lokeroida johonkin mitä et ole, sanoja jotka ovat satuttaneet tai tuntuneet pahalle. Tämän jälkeen vedät henkselit näiden sanojen päälle – niitä käyttävät nyt vain hölmöt. Seuraavaksi kirjoitat samaiselle lapulle sanan, jona haluat että ihmiset sinut muistavat. Sana joka kuvaa sinua ja tuntuu hyvälle. Sitten otat kuvan itsestäsi lapun kanssa ja jaat sen sosiaalisessa mediassa hästagilla #kutsumua .

Helppoa?

Itselleni ei ollut. Luulin, että se tuska ja henkinen kipu jota koko yläasteen ja osan lukiosta sain kokea, olisi mennyttä elämää ja unohdettu. Niin ei ilmeisesti ollutkaan. Kun aloin pohtia mitkä sanat yliviivattaviksi valitsisin, lista sanoista vain vilisi päässäni. Niin monia satuttaneita heittoja, lauseita, huutoja ja kuiskauksia. Lopulta löysin kolme sanaani. Yliviivaaminen oli vielä vaikeampaa. Nämä olivat minulle todellisuutta. Minä olin nämä sanat.

Mietittyäni hetken koko asiaa, huomasin kuinka paljon olin antanut kiusaajilleni periksi. He olivat saaneet päättää kuka olen, mitä ajattelen, miten tunnen ja mihin kykenen. Ja yhä edelleen elän näiden päätösten varjossa.

En nyt kerro, kuinka hetkessä tajusin olleeni uhri ja halusin päästä elämässä eteenpäin. Kuinka teatraalisesti yliviivasin sanat ja kävelin menneisyydestä parempaan tulevaisuuteen. Ei. Viivasin sanat kyllä, ja päätin yrittää käsitellä ja sitten unohtaa asiat. Mutta ei se yhdessä illassa tapahdu. Kuvan ottaminen ja sen jakaminen Facebookissa oli itselleni vain ensimmäinen askel, se joka on pakko ottaa.

Toivon kuitenkin, että tulevaisuudessa pystyn unohtamaan välituntien huudot, ruokalan yksinäisyyden ja tuntien alkujen kuiskutukset. Sitten kun olen valmis, annan näiden asioiden olla ja unohtua.

Nyt kuitenkin katson jo ylpeänä kuvaani, sitä jossa annan ensimmäisen maastakarkoitusilmoituksen niille sanoille jotka eniten satuttivat.

IMG_2032