Tulevana viikonloppuna on vihdoin taas se aika vuodesta, kun Paasitornin konferenssikeskus täyttyy nuorista ja vähän vanhemmistakin uteliaista pohdiskelijoista. On Nufitin aika! Olen ollut mukana tekemässä tämän vuoden Tuho-teemaista Nuorten filosofiatapahtumaa ja haluaisin tämän kirjoituksen myötä kertoa kaikille Protulehden lukijoille, miksi kannattaa saapua Helsingin Hakaniemeen tämän viikon perjantaina ja lauantaina, siis 15.-16.1.

Vaikka itse sanonkin, tämän vuoden Nufitin ohjelma on todella kiinnostava ja monipuolinen! Perinteiset alustukset haastoineen ja yleisökeskusteluineen tarjoavat hyvin laajan skaalan Tuho-teemaista pohdintaa. Viikonlopun aikana ehditään pohtia ainakin Zombiapokalypsiä, ilmastotuhoa, informaatiosotaa, anarkismia ja saamelaiskulttuurin kuolemaa. Ajankohtaisia aiheita, kuten rasismia, feminismiä tai julkista velkaa ei myöskään ole unohdettu. Puhujien joukossa on kasa nimekkäitä julkisuuden henkilöitä taiteilijoista historioitsijoihin. Kenen alustusta sinä odotat eniten?

Koska tämä on viidestoista Nufit, olemme järjestäneet paikalle myös jotain uutta ja erityistä. Nimittäin tiettävästi ensimmäistä kertaa tapahtumassa on myös taideohjelmaa. Luvassa on lauantaina ainakin dokumenttielokuva, tanssia, teatteria ja puhtaan järjen tuhoamista. Ai siis mitä? Mene ja ota selvää!

Oletko koskaan unelmoinut kaksipäiväisistä filosofiafestareista, joiden aikana voit kuunnella alustuksia, haastaa julkisuuden vaikuttajia kommenteillasi ja kysymyksilläsi, nähdä butotanssiesityksen, keskustella filosofisesti teen äärellä ja seurata lukiolaisten kiihkeitä väittelyitä? (Kukapa ei olisi!) Tämän kokemuksen saat ainoastaan Nufitista. Printtaa siis itsellesi ohjelma ja tee festarikartta. Merkitse muistiin, mitä on pakko nähdä tai kokea, mikä kiinnostaa ja kiehtoo. Lopulta saattaa käydä kuten minulle: harmittaa, kun et voi olla monessa paikassa samaan aikaan. Mutta sellaisiahan ne festarit ovat. Mikä parasta: tapaat viikonlopun aikana kasan parhaimpia protukavereitasi! Ainakin jos muistat kutsua heidät mukaan.

Minulle henkilökohtaisesti Nufitissa on eniten kyse uusien virikkeiden hakemisesta ajattelulle. Nufit on mahdollisuus pysähtyä pohtimaan aiheita ja näkökulmia, joita ei välttämättä tule arjessa mietittyä. Toisaalta haen tapahtumasta sitä, mikä meinaa aina välillä kadota someajan nettikeskusteluja lukiessa: uskoa ihmisten kykyyn keskustella fiksusti, pohtien aidosti erilaisia näkökulmia, toisiaan kunnioittaen. Tulevaisuus tuntuu nufitin jälkeen aina hiukan valoisammalta.

Nähdään nufitissa!

Heta Hölttä, Nufit-työryhmä

P.S.
Koko ohjelman ja tarpeellisia lisätietoja löydät osoitteesta www.nufit.fi.
Eikö tämän vuoden ohjelma miellytä? Olisiko sinulla mahtavia ideoita ensi vuoden teemaksi ja alustajiksi? Vai onko tapahtuma vain niin ainutlaatuisen hieno, että haluaisit olla mukana turvaamassa sen jatkon? Tule mukaan työryhmään tekemään Nufitia! Yhteydenotot sähköpostiin nufit@protu.fi.