Saattohoito on hoitomuoto, jossa hoidetaan kuolevaa potilasta. Kun mitään ei ole enää tehtävissä, on potilaan viimeisistä hetkistä tehtävä mahdollisimman hyvät. Yleensä hoitavia tai elvyttäviä toimenpiteitä ei enää tehdä, mutta tehokkaasta kivunlievityksestä huolehditaan ja potilaan olo pyritään pitämään miellyttävänä.

Saattohoito voidaan toteuttaa terveyskeskuksen tai sairaalan vuodeosastolla, kotona tai saattohoitokodissa. Suomessa toimii nykyisin viisi saattohoitokotia, joita ovat Helsingin Terhokoti, Turun Karinakoti, Pirkanmaan hoitokoti Tampereella, Hämeenlinnan Koivikko-koti ja vuonna 2011 perustettu Karjalakoti Lappeenrannassa.

Saattohoitokodit ovat usein säätiöpohjaisia ja ne toimivat lahjoitusten turvin. Saattohoitokodeissa voi toimia myös vapaaehtoisena ja tehtäviä riittää niin potilaille seuranpitämisestä kuin akvaariosta huolehtimiseen. Vapaaehtoiset ovat myös tärkeä tukiverkosto omaisille, jotka kaipaavat tukea vaikeassa elämäntilanteessa.

Olisi tärkeää, että ihmiset saisivat viettää elämänsä viimeiset hetket mahdollisimman laadukkasti ja usein saattohoitokoti pystyy tarjoamaan tähän parhaimmat edellytykset. Niin henkisesti, kuin fyysisesti, niin potilaalle, kuin omaisille. Vuodeosastoilla ei välttämättä olla erikoistuttu palliatiiviseen hoitoon ja resursseista johtuen yksityisyys on olematonta.

Saattokodit kamppailevat kuitenkin rahoituksen kanssa ja hoitopaikkoja joudutaan vähentämään. Alueellinen epätasa-arvoisuus on selkeä, onhan saattokoteja vain isoimmissa kaupungeissa. Voit helpottaa nykyisten saattohoitokotien tilannetta tukemalla toimintaa rahalahjoituksella. Myös vapaaehtoisia kaivataan jatkuvasti mukaan!

Lahjoittajaksi:

http://www.terho.fi/Terho-säätiö/Lahjoitukset/ (Terhokodin lahjoitukset)
http://www.careliacare.fi/yhteydenotto/ (Kareliakoti yhteystiedot, sivupalkissa ohjeet lahjoituksille)
http://www.pirkanmaanhoitokoti.fi/varainhankinta/lahjoitukset-hoitokodille/ (Pirkanmaan hoitokodin lahjoitukset)
http://www.koivikko-koti.fi/index.php?page=koivikkosaeaetioe (Koivikko-koti lahjoitukset)
http://lssy.fi/yhdistysinfo/varainhankinta/lahjoitukset/ (Karinakoti lahjoitukset)

Vapaaehtoiseksi:

http://www.terho.fi/Palvelut/Vapaaehtoistoiminta (vapaaehtoiseksi Terhokotiin, Helsinki)
http://www.koivikko-koti.fi/index.php?page=vapaaehtoistyoe (vapaaehtoiset Koivikko-koti, Hämeenlinna)
http://lssy.fi/potilaille-laheisille/palliatiivinen-ja-saattohoito/saattohoidon-vapaaehtoiset/ (vapaaehtoiseksi Karinakotiin, Turku)
http://www.pirkanmaanhoitokoti.fi/vapaaehtoistoiminta/ (vapaaehtoistoiminta Pirkanmaan hoitokoti, Tampere)

Lähteet:

http://www.valvira.fi/ohjaus_ja_valvonta/terveydenhuolto/elaman_loppuvaiheen_hoito/saattohoito
http://fi.wikipedia.org/wiki/Saattohoito
http://yle.fi/uutiset/terhokodissa_ollaan_huolissaan_saattohoidon_tulevaisuudesta/7036021

 


Hyvien tekojen joulukalenteri kokoaa 24 tapaa tehdä hyvää.