Intro

ByVanha Lehti

elo 14, 2014

Minusta elokuvat eivät ole vain elokuvia.

Elokuvat ovat aikansa tuotos ja edustavat aina jotakin. Se voi olla tietty kerrontatapa, jonkin historiallisen tapahtuman tulkinta, kliseet, tai jonkun hahmon tarinankaari, kaikki kertovat jostain muusta, jostain suuremmasta.

Blogini tarkoitus on tutkia noita pieniä ikkunoita maailmaan. En usko, että olen paras ihminen sitä tekemään, en usko, että kukaan on, vaan jokaisella katsojalla on oma tulkintansa siitä mitä elokuva halusi kertoa ja millä tavalla. Nämä kirjoitukset toimivat myös puoliksi arvosteluina (joskus enemmän, joskus vähemmän), ja kenties saatte niistä tietoa, että mikä elokuva saattaisi teitä parhaillaan kiinnostaa.

Tekstieni tarkoitus ei kuitenkaan ole käydä läpi kohta kerrallaan elokuvan hyviä ja huonoja puolia tai teknisiä ratkaisuja, niin kuin monet varsinaiset elokuva-arvostelut tekevät. Aion sen sijaan katsoa elokuvia tietystä näkökulmasta, joka minua juuri siinä teoksessa kiehtoo, ja kertoa miten elokuva sitä edustaa ja kyseistä tarinaa kertoo.

Ajatukseni saattavat harhailla ja minulta varmasti puuttuu syvempi teoreettinen pohja moniin asioihin, joita aion käsitellä, mutta toivottavasti tekstini avaavat hieman maailmaamme elokuvien pienien ikkunoiden kautta ja lopulta toteamme, että elokuvat eivät koskaan vain viihdytä, vaan ne aina kertovat jostain. Mistä, sitä me menemme tutkimaan.

Haluaisin, että kirjoitukseni olisivat mahdollisimman ajankohtaisia, ja siksi yritän pitäytyä uusissa, juuri teattereihin tulleissa elokuvissa, jotta jokainen voi itse mennä muodostamaan oman tulkintansa ja haastamaan omani. Valitettavasti, kuten osa teistä varmasti tietääkin, protun verkkolehti kärsi merkittävistä myöhästymisistä alkuaikoinaan, ja sen takia ensimmäiset kolme kirjoitustani, jotka kirjoitin uskossa, että ne olisivat ilmestyneet jo kuukausia sitten, ovat jokseenkin jo menettäneet uutuutensa. Toivottavasti jossain on vielä jokin teatteri, joka kyseisiä leffoja pyörittää.

Mutta näiden kolmen kirjoituksen jälkeen, aloitan hitaasti ottamaan elokuvatarjontaa kiinni, vanhemmasta päästä tietenkin aloittaen ja toivon saavuttavani taas ajankohtaisuuden veitsenterän. Riippuen kiinnostavien elokuvien julkaisutahdista, siinä saattaa mennä tovi. Joskus saatan analysoida jotain vanhempaakin ikiklassikkoa, mutta uskon, että niistä on jo varsin paljon analyyseja maailmassa tehty, joten pyrin säilyttämään tuoreuteni.

Niin tai näin, toivotan teidät mukaani ja pian seuraa ensimmäisen analyysini, suoraan aikakoneesta parin kuukauden takaa.