Päätoimittaja

Protun hallitus kokoustaa Pakilan nuorisotalolla. Eilen on ollut poikkeuksellinen päivä. Mielenilmaus oli pysäyttänyt Suomen ja tuonut 30 000 ihmistä Rautatientorille. Opiskelijat olivat vallanneet Helsingin yliopiston Porthanian vastalauseena koulutukseen kohdistuville leikkauksille.

Kokouksessa on kuitenkin rauhallinen tunnelma. Edetään kohdasta kohtaan melkein aikataulussa. Puhutaan budjetin päivittämisestä ja seuraavan vuoden toimintasuunnitelmasta.

Keväällä hallituksen kokouksessa oli tehty kannanotto Pakilan nuorisotalon säilyttämisen puolesta. Nuorisolautakunta päätti kuitenkin lakkauttaa sen ensi vuoden kesään mennessä.

Mitä jos Protu olisi hurja ja ajanhengen mukainen? Pari hallituslaista vitsaili, että me voisimme vaikka vallata rakennuksen ja pitää sitä käytössämme nuorisotalon sulkemisen jälkeen. Squat Pakila.

Mutta me emme ole. Meille kannanottojen tekeminen on jo suuri teko, hieman jopa repivä. En näe Protua ikinä valtaamassa tai olemassa kovin radikaali. Se olisi järjestömme luonteen ja maineenkin vastaista.

Olemme järjestönä kasvaneet rauhallisessa 2000-luvun Suomessa. Toivottavasti kasvamme jatkossakin. Yhteiskuntarauha ei kuitenkaan ole tätä nykyä enää taattu.

En osaa kuvitella millaista järjestömme toiminta olisi, jos yhteiskunnallinentilanne kiristyy äärimmilleen. Tilanteeseen, jossa uteliaalle pohdinnalle, leikille ja erilaisten näkemysten kuuntelemiselle ei ole enää tilaa.

Toivottavasti tätä ei tarvitse kovin vakavasti pohtia. Mutta pari ajatusta sille pitäisi uhrata, jotta meillä olisi jotain hajua siitä mitä skenaarion toteutuessa teemme.