Päätoimittaja Niin kuin parhaita asioita yleensäkään, ei Protua ole mahdollista tiivistää pariin virkkeeseen. Päinvastoin järjestömme on jokaiselle ja joka vuosi aavistuksen erilainen. Se tarjoaa omalta leiriltä alkaen ihania kokemuksia ja jokainen sen toiminnassa vietetty vuosi jotain uutta.

Tässä koetan tiivistää mitä Protu on ollut minulle niinä pian kuutena vuotena, joina olen siinä ollut mukana:

Vuonna 2009 Protu oli minulle oma leiri, jota olin odottanut paljon. Sain olla seurassa, jossa pääsin antaumuksella pohtimaan maailmankuvaan, uskontoihin ja yhteiskuntaan liittyviä kysymyksiä. Sain saunoa ja tutustua ihmisiin viikossa paremmin kuin koskaan sitä ennen.

Vuonna 2010 Protu oli minulle tutustumista nykyisiin parhaimpiin ystäviini ja avopuolisooni. Se oli kasvualusta niin Suomen kiertomatkoille kuin yöhön venyviin keskusteluihin.

Vuonna 2011 Protu oli minulle ensisijaisesti Helsingin paikallisprotu, jonka yksi uudelleen perustaja ja vetäjä olin kokonaiset kaksi vuotta. Paikallisen vetäminen antoi merkityksen maanantaipäiville ja yhteisön, johon oli ilo kuulua.

Vuonna 2012 vedin toistaiseksi viimeisen kerran Protu-leiriä, vanhavanhana apuohjaajana. Oli hienoa huomata kuinka pystyin antamaan leiriläisille leiri leiriltä enemmän: kuinka kunnianhimo sekä taito niin erilaisten ongelmatilanteiden ratkaisemiseen kuin ohjelmaideoiden keksimiseen kasvoivat.

Vuonna 2013 Protusta tuli yksi tärkeimmän harrastukseni, kirjoittamisen, väyliä ryhtyessäni Protu-lehden päätoimittajaksi.

Vuonna 2014 sain kokea onnistumisen tunnetta, kun usein liian vähäisin voimin ja ailahtelevasti toimitettu Protu-lehti vakiintui ja sitä tekevä toimituskunta tiivistyi ja paransi lehteä päämäärätietoisesti numero numerolta.

Vuonna 2015 Protu on minulle kaikkea edellistä, unohtamatta järjestöbyrokratian pyörittämistä, johon olen saanut järjestön hallituksessa tottua. Onneksi se on kaikessa näennäisessä kuivuudessaan minulle, oikeustieteen opiskelijalle, oikein mieluista:

“15. Strategian puuttuvat toimenpiteet loppuvuodelta kohdaksi

Aatu Komsi ehdotti loppuvuoden tavoitteiksi seuraavia:
1. Viestintäkoordinaattori arvioi viestinnän onnistumista
2. Saatetaan varainhankinta kuntoon uudella työryhmällä tai muulla systemaattisella tavalla
3. Tehdään toimintasuunnitelma sisäisen viestinnän kehittämiseksi
4. Huomioidaan ruotsinkieliset aiempaa paremmin kaikessa viestinnässä.

Hyväksyttiin esitys.”

– Ote hallituksen kokouksen 6/2015 pöytäkirjasta

Kaiken kaikkiaan järjestö on tehnyt minusta sen mitä olen nyt. Olen saanut siltä enemmän kuin olisin voinut leirille mennessä edes uskoa. Tulevasta en tiedä, mutta luotan Protun tarjoavan vielä paljon lisää.  – Ja tarjoavan myös sinulle.