Protu julkaisi tämän viikon alussa ensimmäisen kannanottonsa. Aikaisemmin Protu on antanut tukensa Tahdon2013 kampanjalle. Kannanottaminen ja julkinen keskustelu ei ole Protun päätarkoitus, mutta sitä ei pitäisi liiaksi pelätä.

Kannanottojen vaara on siinä, että joku voi närkästyä. Tukemalla tasa-arvoista avioliittolakia Protu on varmasti suututtanut joitakin jäseniään. Puolustamalla Pakilan nuorisotaloa Protu on voinut jonkun mielestä astua alueelle, jolle sen ei pitäisi mennä. Tai vähintään ollut väärässä.

Monesta on varmasti ylipäänsä turhaa, että Protu ottaa asioihin kantaa. On validi argumentti, että järjestömme pitäisi olla mahdollisimman neutraali, jotta se olisi mahdollisimman monenlaisille ihmisille turvallinen paikka keskustella ja pohtia avoimesti.

Näen kuitenkin, että täydellinen puolueettomuus on mahdotonta. Eikä se ole myöskään tavoiteltavaa. Aikuistumistakaan ei ole vain asioiden pohtiminen ja ymmärtäminen, vaan myös niiden mukaan toimiminen. Voisi ajatella, että aikuistumiskoulutusta tarjoavan järjestön pitäisi näyttää tässä hyvää esimerkkiä.

Julkinen keskustelu ei myöskään ole niin kovin erilaista kuin tavallinen keskustelu. Siinä on vain vaikeampaa saada ääntään kuuluviin. Usein äänen saa kuuluviin vain joukolla. Protu puhuu, jotta sen jäsenten ääni kuuluisi.