Maineeltamme me suomalaiset olemme lainkuuliaista kansaa. Kunnioitamme lakeja ja olemme siitä ylpeitä. Juuria tälle asenteelle etsitään aina Venäjän vallan ajan sortokausilta, jolloin perustuslaillinen linjaus pitäytyi kiinni Ruotsilta perityssä laissa kynsin ja hampain. Kansalaistottelemattomuus taas tuomitaan herkästi.

Tätä taustaa vasten on hämmentävää, että politiikkoihin ei kyselyiden mukaan luoteta ja toisaalta virkamiehiä kritisoidaan mediassa milloin mistäkin. Mutta mitä lait ovat, elleivät poliitikkojen ja virkamiesten työn tulosta? Poliitikot säätävät lait virkamiesten avulla ja virkamiehet pitävät huolen lakien toimeenpanosta. Jos poliitikot ovat epäluotettavia omaneduntavoittelijoita, tuskin heidän säätämänsä lait voivat olla kovin ihmeellisiä. Samoin virkamiehet, joita syytetään esimerkiksi milloin mistäkin rajoituksesta, vain soveltavat lakia työkseen. Toki he ovat saattaneet soveltaa sitä väärin, mutta todennäköisempää on, että ongelma on itse laissa.

Ristiriita on räikeä. Kunnioitamme lakia, mutta tekijät olemme valmiit kiroamaan. Rehellisyyden nimissä olisi valittava. Joko poliitikkojen ja virkamiesten työtä tulisi arvostaa enemmän tai sitten laki olisi pudotettava jalustaltaan. Parasta toki olisi, että yleistysten sijaan lakien, poliitikkojen ja virkamiesten kelvollisuutta arvioitaisiin tapaus kerrallaan.

Lähteitä:

http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/ylen-kysely-suomalaiset-lainkuuliaista-kansaa/652776/
http://www.rd.fi/tutkimus-suomalainen-luottaa-eniten-palomieheen-vahiten-poliitikkoon